• home
 • video
 • pas verschenen

  De Buyst: "Hoe verteer ik de grote hoogte?"

  De Buyst (foto uit Gent): "Conditie is goed"

  Baanwielrenner Jasper De Buyst koerst dit weekend in Mexico, waar hij 1.800 meter boven de zeespiegel de koppositie verdedigt in de Wereldbeker omnium. Na zijn zege in de Gentse zesdaagse is het zelfvertrouwen groot bij de talentrijke jonge Belg.

  De 20-jarige Jasper De Buyst werd na zijn overwinning in de Gentse zesdaagse nog tweede (met De Ketele) in de Vierdaagse van Zürich. Zo reisde hij later dan de rest van de selectie naar Mexico.

  "De conditie is vast en zeker goed. Ik heb al enkele trainingen achter de rug. Maar het valt toch nog af te wachten hoe ik de jetlag verteer en hoe ik met de hoogte omspring", zegt De Buyst in Het Laatste Nieuws.

  De piste in Aguacalientes ligt 1.800 meter boven de zeespiegel. "Mede daardoor is de piste hier heel snel. Er zouden hier wel eens records kunnen sneuvelen."

  "Aan mijn moreel zal het niet liggen. Ik start als WB-leider in de omnium en die witte leiderstrui is een stimulans", zegt De Buyst. Naast de omnium neemt hij samen met De Ketele ook nog deel aan de ploegkoers.

  Bondscoach: "WK-podium is volgende stap"

  Voor bondscoach Peter Pieters is deze WB-manche een goeie test op weg naar het WK in februari in Colombia, dat ook op hoogte wordt gereden. "Dit is een testcase", zegt Pieters. "Voor Jasper De Buyst wordt het belangrijk om te zien hoe hij hier met de koersomstandigheden omgaat."

  "Jasper hoort momenteel bij de top vijf in zijn discipline. De volgende stap is het podium halen op het WK. Hoe hij met de druk omgaat? Dat valt wel mee, Jasper weet goed wat hij wil."