• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Jonathan Borlée en Thiam krijgen Gouden Spike

  Jonathan Borleé en Nafi Thiam zijn de beste Belgische atleten van het jaar.

  Jonathan Borlée en Nafi Thiam zijn de beste Belgische atleten van het afgelopen jaar. De 200- en 400-meterloper en de meerkampster kregen in het stadhuis van Brussel voor hun prestaties de Gouden Spike en volgen Hans Van Alphen en Tia Hellebaut op als winnaars. Pieter-Jan Hannes en Justien Grillet zijn de Revelaties van het Jaar, de 4x400m-beloften jongens de Ploeg van het Jaar.

  Borlée leverde de beste Belgische prestatie op het WK atletiek in Moskou: vierde op de 400 meter. Hij strandde, in de ongunstige buitenbaan, op slechts 2 honderdste seconde van de bronzen medaille.

  In de slotmeters werd hij nog ingehaald door vice-olympisch kampioen Luguelin Santos. "Ik voelde dat ik een medaille in de benen had", zei hij ontgoocheld.

  Twee dagen later plaatste Borlée zich met de aflossingsploeg voor de finale van de 4x400 meter. In die finale werd Borlée, samen met zijn broers Kevin en Dylan en Will Oyowe, vijfde.

  Voor Borlée is het zijn tweede Gouden Spike, na zijn bekroning in 2009. Vorig jaar werd hij derde, achter zijn broer Kevin en winnaar Hans Van Alphen.

  19-jarige Thiam maakt indruk in de meerkamp

  Voor Nafissatou Thiam werd 2013 het jaar van de grote doorbraak, nadat ze in 2012 al de Gouden Spike voor beste belofte had gekregen. In februari brak ze in Gent het (indoor) juniorenwereldrecord op de vijfkamp, dat sinds 2002 op naam van Carolina Klüft stond.

  De Internationale Atletiekfederatie IAAF homologeerde het record echter niet, omdat Thiam door een technische fout pas een dag na de meeting door de dopingcontrole kon. Het deerde Thiam niet, want op haar eerste grote toernooi bij de senioren, het EK indoor in Göteborg, werd ze knap zesde.

  Thiam bleef indruk maken, want op het EK voor junioren won ze de zevenkamp. Ze brak er bovendien het Belgisch record van Tia Hellebaut. Enkele weken later werd ze 14e op het senioren-WK in Moskou, een uitstekende prestatie enkele dagen voor haar 19e verjaardag.

  Thiam is in de verkiezing van Sportman en Sportvrouw van het Jaar genomineerd in de categorie "Belofte van het Jaar".

  Hannes en Grillet zijn de revelaties

  Op het gala werden ook de revelaties van 2013 vermeld: Pieter-Jan Hannes, die goud veroverde op de 1.500 meter op het EK beloften in Tampere in Finland. Justien Grillet was op het EK junioren in Rieti in Italië zevende in de finale van de 200 meter. De Ploeg van het Jaar is de de belofteploeg die zilver pakte op het EK beloften: Seppe Thys, Julien Watrin, Stef Vanhaeren en Dylan Borlée. 

  Uitslagen Gouden Spike 2013:

  Gouden spike mannen:
  1. Jonathan Borlée (200 en 400 meter)
  2. Kevin Borlée (200 en 400 meter)
  3. Thomas Van Der Plaetsen (meerkamp)

  Gouden spike vrouwen:
  1. Nafi Thiam (meerkamp)
  2. Anne Zagré (horden sprint)
  3. Almensch Belete (veld/lange afstand)

  Revelatie van het Jaar mannen:
  1. Pieter-Jan Hannes (1.500m/veld)

  Revelatie van het Jaar vrouwen:
  1. Justien Grillet (sprint)

  Ploeg van het Jaar:
  1. 4x400 meter beloften mannen (Seppe Thys, Stef Vanhaeren, Dylan Borlée, Julien Watrin)

  Reacties van Gouden Spikes:

  Jonathan Borlée: "Het is altijd plezant om met een prijs beloond te worden voor je prestaties. De laatste jaren gaat het vaak tussen mij en Kevin, in 2012 was er wel ook Hans (Van Alphen). Goed voor mij dat ik nu mijn tweede Spike krijg. Ik ben blij dat de jury mijn vierde plaats op het WK als beste prestatie van het jaar inschatte. Voor 2014 ligt de focus nu al op het EK in Zürich. We zijn een maand geleden weer beginnen te trainen en trekken nu naar Zuid-Afrika om onder de zon verder te werken."

  Nafi Thiam: Vorig jaar beste belofte en nu al beste in een categorie hoger. Het gaat snel, maar mij hoor je niet klagen. Ik heb het voorbije jaar veel competities gedaan, het is het totaal dat me tevreden stelt. Al was het EK voor junioren mijn hoofddoel. Daar winnen maakte me gelukkig. In de winter ligt de klemtoon op trainen richting het EK in Zürich."