• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wilmots: "Moeilijkste is eerste ronde overleven"

  Marc Wilmots: "De loting is belangrijk voor de voorbereiding."

  Bondscoach Marc Wilmots is met een bondsdelegatie naar Brazilië vertrokken, waar vrijdag geloot wordt voor het WK. Peter Vandenbempt zat ook mee op de vlucht en had vooraf voor Sporza een gesprek met de man die België naar het WK loodste. "Ik ben nu meer geïnteresseerd in de omstandigheden dan in de landen. Maar op een WK is alles mogelijk."

  Het is twaalf jaar geleden dat België nog eens van de partij was op een WK-loting. "We zijn blij dat we mogen gaan", zegt Wilmots. "Ik kijk ernaar uit."

  "Niet alleen om onze tegenstanders te kennen, maar ook om te weten hoe we ons moeten voorbereiden. Vanaf mei moet alles klaar zijn. Nu weten we nog niet in welk stadion we spelen, vanaf vrijdag weten we dat en kunnen we voortwerken."

  "Ik heb mensen in de staf voor de veiligheid en de organisatie. Want alles wat buiten de ploeg valt, moet perfect zijn. Het is belangrijk dat zij van de FIFA te horen krijgen wat mag en kan."

  "Waar is nu belangrijker dan wie"

  Veel Belgen zijn al bezig met de moeilijkste en makkelijkste tegenstanders die vrijdag uit de potten kunnen komen in Rio. "Maar ik voel absoluut geen spanning of druk over de landen die we zullen tegenkomen."

  "We zullen de loting rustig analyseren, maar we weten al heel veel van veel ploegen. Een ploeg als Honduras kennen we wel niet zo goed. Maar we hebben genoeg materiaal om te bekijken."

  Wilmots is meer bezig met de omstandigheden dan met de mogelijke tegenstand. "Op dit moment wel. Wat de ploegen betreft, is zeven maanden voor het WK nog een beetje vroeg. Wat mij nu vooral interesseert is in welk stadion we spelen. Wat is de vochtigheidsgraad? Hoe warm is het er? Dat zijn details om een goeie voorbereiding te maken."

  "In een eerste fase moeten de spelers fysiek en mentaal top zijn. Als we in 35 graden spelen, hebben we een aanpassingsperiode nodig. Dan moeten we misschien naar Miami gaan." 

  "Normaal dat wereld ons respecteert"

  Een groep met gerenommeerde tegenstanders of een haalbare groep: wat heeft de coach eigenlijk het liefst? "Dat is moeilijk te zeggen. Als we favoriet zijn, moeten we het spel maken en ligt de druk bij ons. Als we in de groep des doods zitten, kunnen we voor de verrassing zorgen. Wij zijn altijd goed tegen sterke tegenstrevers."

  De Belgen worden gerespecteerd in de wereld. "Dat is ook normaal na onze perfecte kwalificatiecampagne. We hebben een stap vooruitgezet. Als we nu in de top 10-top 15 kunnen blijven, is dat niet slecht. We moeten ook niet vergeten waar we vandaan komen."

  "De verwachtingen zijn nu groot, maar de ploeg heeft alles om goed te presteren. En op een toernooi weten we nooit, er zijn minstens drie en maximaal zeven matchen. Het moeilijkste is de eerste ronde te overleven."

  Wilmots oogt rustig, hij is dan ook een doorgewinterd WK-ganger. "Ik speelde vier WK's. De vorm is ook belangrijk. In onze laatste match tegen Brazilië op het WK 2002 waren alle elf spelers op de top van hun kunnen. We moeten de spelers in vorm brengen voor een heel toernooi."

  Verblijfplaats ligt nog niet vast

  De bond heeft al een favoriete verblijfplaats in Brazilië, het Paradise Golf & Lake Resort, op 60 kilometer van Sao Paulo. "Maar helemaal vast staat dat nog niet. We hebben een eerste en tweede optie. Na de loting reizen we nog vijf dagen rond en nadien zal ik met alle verzamelde informatie proberen de juiste keuze te maken."