• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Keeperstrainer: "Mentaal is Courtois ijzersterk"

  Genk: "Zonder Thibaut Courtois winnen we de titel niet in 2011."

  Guy Martens heeft Thibaut Courtois (21) zien uitgroeien tot een topgoalie. "Ik ben erg trots", zegt de keeperstrainer van Racing Genk. Toch leek er niet meteen een glanzende carrière weggelegd voor Courtois. "Op zijn 14e was hij een slungel, die met zijn lengte worstelde."

  Thibaut Courtois kreeg gisteren de trofee voor beste doelman van het voorbije seizoen in Spanje. "Ik ben erg trots", reageert zijn ex-coach Guy Martens bij Sporza.

  "Thibaut is een poulain van me. En hij wint die prijs in een prachtig voetballand, in een hoog aangeschreven competitie."

  Toch leek er niet meteen een topcarrière weggelegd voor Thibaut Courtois. "Het is een eigenaardig verhaal", vertelt Guy Martens.

  "Toen hij 13 of 14 jaar was, twijfelden we aan zijn toekomst bij Genk. Thibaut werd een slungel en daar leden zijn keeperscapaciteiten onder. Hij had wat problemen met zijn lengte."

  "Dat heeft hij ruimschoots ingehaald, maar zijn generatiegenoot Koen Casteels (de derde doelman van de Rode Duivels, red.) had bij de jeugd een streepje voor op Courtois."

  "Geen titel zonder hem"

  "Toen Thibaut op zijn 16e zijn debuut maakte tegen Gent besefte hij dat hij een zeer degelijke keeper is", gaat Guy Martens voort.

  "Mentaal staat Courtois ongelooflijk sterk. Hij kan erg goed relativeren. Na een tegengoal staat hij er snel weer. Fout gemaakt of niet, dat maakt hem niet uit."

  De doorbraak van Thibaut Courtois kwam er toen Laszlo Köteles in het seizoen 2010-2011 niet in orde bleek met zijn papieren. "Een gelukje voor Thibaut, maar eigenlijk ook niet. Op termijn zou hij sowieso zijn kans gegrepen hebben."

  Genk speelde kampioen. "Zonder Courtois zouden we die landstitel niet gewonnen hebben. Zijn aandeel was ongelooflijk groot."

  "Zijn reddingen waren cruciaal. Hij hield ons op de juiste momenten overeind. Daar heb ik een dvd van laten schrijven."

  "Kroonjuweel Belgische doelmannen"

  "Na zijn periode in Genk heeft hij alleen maar sterkere momenten gekend. Ik heb nog nooit een keeper gezien met zo'n parcours, zonder een dalletje", vertelt Guy Martens vol bewondering.

  "Momenteel is Thibaut een van de beste doelmannen van Europa. Hij is het kroonjuweel van de Belgische doelmannen."

  "Wat zijn volgende bestemming ook wordt, hij zal altijd eerste doelman blijven. We gaan nog jaren plezier aan hem beleven."

  "En ik heb hem een jaar mogen begeleiden."

  Saves van Courtois bij de nationale ploeg