• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De potten voor de WK-loting zijn definitief vastgelegd

  FIFA-voorzitter Sepp Blatter was er ook bij.

  De FIFA heeft in Costa do Sauipe, in Brazilie, de potten voor de WK-loting van vrijdag bekendgemaakt. Om te vermijden dat meer dan twee landen van hetzelfde continent in dezelfde groep terechtkomen, zal de FIFA vrijdag werken met een extra pot, "Pot X".

  Pot 1 met de reekshoofden lag al een tijdje vast. Daarin zitten naast gastland Brazilië de landen die op de eerste zeven plaatsen van de FIFA-ranglijst stonden na de WK-voorrondes.

  In pot 2 zitten de Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen, pot 4 bevat de Europese landen en pot 3 de rest. Pot 2 telt voorlopig maar zeven landen, pot 4 heeft er negen.

  Omdat de FIFA niet wil dat meer dan twee landen van hetzelfde continent in dezelfde groep terechtkomen, zal er bij de WK-loting vrijdag nog een extra pot zijn: pot X.

  Net voor de eigenlijke loting wordt uit pot 4 één Europees land getrokken, dat mee in pot 2 verdwijnt. Om te vermijden dat er een poule met 3 Europese landen wordt gevormd, wordt pot X erbij gehaald. Daarin verdwijnen de vier Zuid-Amerikaanse reekshoofden: Brazilië, Argentinië, Colombia en Uruguay.

  Het land dat uit pot X wordt geloot, wordt meteen aan het Europese land van pot 2 gekoppeld, waarna de resterende drie Zuid-Amerikaanse landen opnieuw naar pot 1 gaan en er voort geloot kan worden.

  "Stadions zullen op tijd klaar zijn"

  "Met dit WK keren we terug naar de ziel van de voetbalsport, die hier in Brazilië te vinden is", zei FIFA-voorzitter Blatter voor de indeling van de potten. "Brazilië werd al vijf keer wereldkampioen en wil nog een keer kampioen worden. Maar de rest van de wereld en zeker de Europese landen zullen de trofee zelf willen binnenhalen."

  Blatter ging ook in op de stadion-problematiek. Vorige week stortte een deel van het stadion in Sao Paulo in. "Enkele stadions hebben vertraging opgelopen in de opbouw, maar dat zijn slechts kleine vertragingen. Ze zullen zeker op tijd opgeleverd worden. Het ongeluk in Sao Paulo heeft me wel erg ongelukkig gemaakt."

  Issa Hayatou, lid van het FIFA-comité: "Er is vertraging, maar we zijn er zeker van dat alles op tijd zal klaar zijn en we met volle teugen van het wereldkampioenschap zulllen kunnen genieten. Dit wordt een succesvol toernooi."

  "We hebben nog zes maanden. Daarin zullen we hard werken, maar ik kan u vertellen: de mensen en de organisatie zijn er klaar voor, wij zijn er klaar voor en er is politieke wil."