• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Courtois: "Grootste trofee die ik ooit kreeg"

  Thibaut Courtois wandelt vaak over de rode loper in Spanje dezer dagen.

  Thibaut Courtois is de beste doelman in Spanje. "Beste doelman worden in België was al een hele eer, maar dit is toch nog iets anders", zegt de Rode Duivel van Atletico Madrid aan Sporza. "Vorig seizoen was mijn beste uit mijn carrière."

  Het was een drukke dag gisteren voor Courtois, die eerst de Trofeo Zamora kreeg voor minst gepasseerde doelman vorig seizoen. 's Avonds volgde het gala van La Liga. Sporza Radio wist hem net voor middernacht nog te strikken voor een interview.

  "Op persoonlijk vlak is dit de grootste trofee die ik tot nu toe behaald heb. Beste doelman in België worden was op dat moment al een hele prestatie, maar Beste Doelman van Spanje is toch wel een hele eer."

  "Want Spanje brengt toch altijd heel goeie keepers voort. Met Casillas en Valdes hebben ze ook twee genomineerden voor het Wereldelftal. En in de competitie heb je nog heel veel goeie keepers, dus voor mij is dit een eer."

  Courtois is extra vereerd, omdat de trainers een belangrijke stem hebben in de trofee. "Eerst kiest een comité de drie genomineerden (naast Courtois ook Valdes (Barcelona) en Caballero (Malaga)). Daarna geven de trainers hun stem, en misschien ook de spelers, dat weet ik niet 100 procent zeker."

  "Van de trainers is er veel appreciatie. Zij weten wat een keeper kan. Dat is toch anders dan dat de pers zou stemmen, want dat kan beïnvloed zijn."

  "Bij U16 keek ik op naar Valdes"

  Courtois houdt Victor Valdes van Barcelona achter zich. "Valdes is een doelman waar ik naar opkeek toen ik bij de U16 en U17 in het doel stond bij Genk. Ik ben er heel trots op dat ik voor hem verkozen word."

  "Deze trofee is een teken om zo te blijven voortwerken en om nog meer collectieve en individuele prijzen te behalen."

  "Was mijn beste seizoen uit carrière"

  Courtois is als Chelsea-huurling aan zijn derde seizoen bezig bij Atletico Madrid: "In mijn eerste seizoen had ik meer ups-and-downs. Ik begon goed, maar ging daarna met het team mee naar beneden."

  "Toen Simeone kwam als coach zijn we als ploeg in stijgende lijn gegaan en heb ik nog een heel goeie tweede seizoenshelft gespeeld."

  "Maar vorig seizoen heb ik een heel constant en goed jaar gedraaid. Met de Supercup in het begin van het seizoen en de Copa del Rey (foto) als eindpunt. Vorig seizoen was het beste uit mijn carrière, maar ik hoop dat het dit jaar nog beter wordt. Ik ben nog altijd maar 21, dus ik kan nog veel groeien."

  Courtois is wel niet genomineerd voor het Wereldelftal van de FIFA. Hoe verklaart hij dat? "Ik denk dat alle spelers ter wereld daarvoor kiezen. De vijf genomineerden (Buffon, Casillas, Cech, Neuer, Valdes) zijn vijf topkeepers. Ik ga niet zeggen dat ik beter ben dan een van hen. Ik doe gewoon mijn best."