• home
 • video
 • pas verschenen

  "De Rode Duivels moeten veel sneller leren voetballen"

  Hein Vanhaezebrouck heeft over alles wel een uitgesproken mening. In Extra Time liet hij zijn licht schijnen over de Rode Duivels, die hij graag wat sneller zou zien voetballen. De trainer van Kortrijk is ook vol lof over Hans Vanaken en breekt een lans voor Michy Batshuayi als Rode Duivel.

  "Bij de Rode Duivels wordt de bal veel te lang gedragen, door veel spelers. We moeten veel sneller leren voetballen als we willen meedoen met de grote landen", vertelt Hein Vanhaezebrouck in Extra Time.

  "We zitten nu wel in de eerste pot bij de WK-loting, maar dat is puur toeval. Diegene dit dat systeem heeft uitgevonden, heeft niet veel kaas van voetbal gegeten. Maar we zitten nu in pot 1 en dan moeten we ons waardig kunnen gedragen."

  "In de kwalificaties hebben we het goed gedaan, maar we zijn ook maar één echt redelijk team tegengekomen. Voor de rest waren het toch vooral matige ploegen. Nu wordt het tijd om de volgende stap te zetten en dat is sneller leren voetballen."

  "Ik ben bijvoorbeeld de eerste fan van Axel Witsel, maar hij moet veel sneller spelen. En hij kán dat ook, maar om een of andere reden doet hij dat niet. Dat moet aangegeven worden. We moeten oplossingen zoeken vóór we de bal hebben. Als we de bal krijgen, moeten we meteen weten waar het naartoe moet."

  "Iemand als Batshuayi heb je nodig op een WK"

  In de Belgische competitie is Hein Vanhaezebrouck onder meer onder de indruk van Standard-aanvaller Michy Batshuayi (20) en Lokeren-middenvelder Hans Vanaken (21). "Vanaken staat altijd goed opgesteld. Zijn overzicht en actieradius zijn echt fenomenaal", vindt Vanhaezebrouck.

  "Of hij het ooit gaat maken bij de Rode Duivels is weer een andere zaak. Daar gaat het een stuk sneller en de duels zijn steviger. Hij moet zeker nog stappen zetten. Maar op het gebied van inzicht en snelheid van voetballen heeft hij het wel. Hij weet altijd waar het naartoe moet, speelt heel vaak in één tijd en loopt fantastisch tussen de lijnen."

  "Of Batshuayi mee naar het WK moet? Dat is een moeilijk verhaal. Er zijn 20 à 21 certitudes, maar die laatste twee namen invullen is lastig. Batshuayi moet nog bevestigen en zijn niveau blijven halen. En zulke tackles als van het weekend tegen Lierse (op Losada, red) moeten eruit."

  "Hij is nog heel jong, maar van alle jonge spitsen is hij misschien wel degene met het meeste talent. Daarom denk ik dat het niet slecht zou zijn om hem te laten proeven bij de meer ervaren jongens, zodat hij kan zien hoe het eraan toegaat."

  "Batshuayi is snel, kan ook op links of op rechts voetballen en kan uit de voeten in verschillende systemen. Hij is iemand die in staat is om in zijn eentje het verschil te maken. Zo iemand heb je nodig op een WK."