• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vantornout: "BK-trui weegt totaal niet zwaar"

  Klaas Vantornout is voor het eerst mee op een ploegstage naar Spanje.

  Klaas Vantornout is - voor het eerst - mee op teamstage naar Spanje. "Ik geniet dit seizoen elke dag van mijn trui", zegt de Belgische kampioen van Sunweb-Napoleon aan Sporza. "Die trui weegt totaal niet zwaar. Ik reed een heel mooi eerste seizoensdeel en had van alle renners het minste aantal slechte dagen."

  Klaas Vantornout begon knap aan het seizoen en had met de Superprestige-wedstrijd in Ruddervoorde meteen een grote vis te pakken. Daarna moest hij het vooral stellen met mooie ereplaatsen.

  "Ik ben iemand die weinig koerst in de zomer, maar daarom train ik niet minder. Alle seizoenen sta ik er in de eerste cross en word ik naarmate het seizoen vordert beter."

  "Het vorige crossweekend in Koksijde en Gieten was het iets minder. Maar ik denk dat ik van alle renners het minst slechte dagen heb gehad."

  "Ik ben wel blij met dit vrije crossweekend. Het was nodig om de batterijen op te laden om fris aan het tweede deel van het seizoen te beginnen. Hopelijk blijven de omstandigheden zwaar en slaat het winterweer niet meteen hard toe."

  "Voor het seizoen was ik wat bang voor mijn BK-trui"

  Vantornout reed vorig jaar een superseizoen met de Belgische titel in Mol als hoogtepunt. "Die trui weegt totaal niet zwaar. Voor het seizoen was ik daar wat bang voor, maar ik geniet er alleen maar van. Ik kreeg een mentale boost en geniet ervan hem elke dag te kunnen aantrekken."

  Het WK in de VS was wel een enorme ontgoocheling, in de laatste ronde profiteerde Sven Nys van een foutje van Vantornout. "Daar wil ik het liever niet meer over hebben. Dat zijn vijgen na Pasen. Ik was er kortbij, maar heb nu een mooie BK-trui."

  Zijn seizoen van vorig jaar evenaren zal moeilijk zijn. "Maar toch wil ik altijd proberen beter te doen. Ik reed al een heel mooi eerste deel en voor mij zijn alle crossen belangrijk. Ik wil regelmaat leggen in mijn prestaties, mijn driekleur tonen en proberen een trui mee te pakken."

  De Clercq: "Klaas is veel beter door kampioenentrui"

  Ploegleider Mario De Clercq ervaart ook het effect van de kampioenentrui: "Klaas is heel veel verbeterd met die trui aan. Hij rijdt een constant seizoen.  Laat ons hopen dat het in stijgende lijn blijft gaan."

  "Ook in de voorgaande jaren, toen hij nog niet veel won, heeft Klaas altijd al een enorme persoonlijkheid gehad in en naast de cross. Nu hij kampioen is, buit hij dat uit. Iedereen kijkt er voor een stuk naar op."

  De Clercq gaat wel dieper in op het gemiste WK: "Als je met Klaas over Louisville spreekt, gaat hij nog steeds een beetje kapot. Dat was een enorme kans voor hem om wereldkampioen te worden. En vraag maar aan Sven Nys hoe moeilijk dat is."

  De 31-jarige Vantornout heeft nog een groeimarge van twee à drie jaar, gelooft De Clercq. "Voor zijn trainingsarbeid doe ik mijn petje af. Hij koerst niet zoveel op de weg, maar traint dubbel zo veel als een ander. Zo kan hij nog een aantal jaar sterker worden."