Ga naar de inhoud

Vandenbempt: "De verkeerde keuze van Dury"

 ma 2 december 2013 09:02
Vandenbempt zag Malanda zwemmen als centrale verdediger.
In zijn wekelijkse analyse van de voorbije speeldag belicht Peter Vandenbempt de prestaties van Zulte Waregem, dat weer een achterstand ophaalde in Kortrijk, Lokeren, dat het eerste slachtoffer van Bergen werd dit seizoen, en AA Gent, dat op een diefje won bij KV Mechelen. De WK-loting van vrijdag is de uitsmijter. Morgen vertrekt de Sporza-voetbalman naar Brazilië.

Kortrijk-Zulte Waregem eindigde op 1-1 na een late goal van de bezoekers. Het is al de achtste keer dat Zulte Waregem een achterstand ophaalt dit seizoen.

Of dat een goeie of slechte gewoonte is, hangt af van hoe je het bekijkt. Het geeft natuurlijk meer voldoening. Maar stilaan moet Zulte Waregem zich afvragen waarom het zo vaak een schimmige eerste helft speelt en pas daarna op toerental komt.

Maar gisteren had het volgens mij ook te maken met een verrassende tactische zet van coach Francky Dury, met drie centrale verdedigers om de voorzetten van Kortrijk te neutraliseren.

Een van die drie was Malanda, normaal een middenvelder. Dat was vreemd en eigenlijk ook verkeerd van Dury. Malanda stond redelijk te zwemmen achterin. Je verzwakt ook je middenveld en geeft je ploeg het signaal dat je vanuit de reactie gaat spelen.

Terwijl dé grote progressie van Zulte Waregem dit seizoen is dat ze hoger gaan spelen en zelf het initiatief nemen. Toen Dury alles weer herschikte, werd Waregem ook weer zichzelf. Dus ik zou zeggen: deze zijsprong is niet voor herhaling vatbaar.

Maes moet waakzaam zijn voor incidenten met spelers

Meest opmerkelijke uitslag was de 1-0-nederlaag van Play-off I-kandidaat Lokeren in Bergen, dat voor het eerst dit seizoen won.

Lokeren is niet zo goed bezig: 3 op 12 komt aan. Ik heb de wedstrijd niet gezien, maar wie verliest in Bergen heeft toch zeer waarschijnlijk niet echt geweldig gepresteerd.

Maar vorige week zag ik Lokeren wel tegen Club Brugge en dat was zeker voor de rust zeer goed. Reeksen met heel weinig punten zet Lokeren eigenlijk elk seizoen neer. Dus zo uitzonderlijk is dat niet.

Maar wel nieuw zijn de vele incidenten met boze spelers. Harbaoui (foto), toch een sterkhouder die de goals maakt, is stilaan een probleem geworden met zijn kinderachtige, egocentrische gedoe. Zo stelt hij zich boven de groep. Hij is bezig met een transfer, wat altijd slecht nieuws is.

Overmeire reageerde vorige week al slecht, Taravel steekt zijn middenvinger op naar de fans. Coach Peter Maes moet er waakzaam voor zijn. Lokeren zit in zijn derde seizoen van een soort bouwproces met een ploeg die elk jaar is versterkt. Die ploeg zou top moeten presteren. Misschien is dit wel het einde van een cyclus, zeg ik wat voorbarig. Het laatste jaar ook van Maes, wie weet, die zijn vierde jaar op Daknam is. Blijkbaar zorgt dat toch voor een beetje spanning.

Zeer realistische Rednic beschaamt vertrouwen niet

Het puntenverlies van Kortrijk en Lokeren geeft plots weer hoop aan AA Gent. Op kousenvoeten nadert Gent op de top zes. Door iedereen al opgegeven voor Play-off I, maar met 9 op 9 plots maar drie punten daarvan af.  

En nog veel beter dan de resultaten is de zeer correcte, realistische analyse van coach Rednic. Niet verblind, maar wel tevreden met de vooruitgang qua maturiteit, harde werk, mentaliteit en fysieke progressie.

Hij is zich nog zeer bewust van het vele werk dat nog rest. Rednic heeft wel al een paar knopen doorgehakt. Hij heeft het vertrouwen voorlopig niet beschaamd. Het is met een moeilijk programma tot de winterstop aanklampen en dan gericht versterken, zou ik zeggen.

Dan is er hoop voor AA Gent en voor de Ghelamco Arena dat die krijgt wat die verdient en dat is Play-off I-voetbal.

Prijs voor WK is veel te hoog, maar niet waardeloos

De voetbalactualiteit staat deze week in het teken van de WK-loting vrijdag. Dat is spannend en het is ook weer 12 jaar geleden dat we ons dit hebben moeten aantrekken. De hele week gaan we op temperatuur gebracht worden over Brazilië en de Wereldbeker én over de randactiviteiten.

Er zal mij een geweldige déjà vu overvallen. Gespecialiseerde journalisten zullen uitrukken en schande spreken of laten spreken over de hoge kostprijs van zo'n WK. En daar ben ik het mee eens. Dure, grote stadions, terwijl er zoveel mensen in armoede leven.

Toekomstige supporters zullen waarschuwen dat ze worden overvallen of vermoord als ze naar Brazilië gaan. En dé existentiële vraag: "Komt het allemaal wel tijdig klaar?".

Dat is allemaal precies hetzelfde als vier jaar geleden in Zuid-Afrika. En die Wereldbeker was één groot feest. Ook tot in de allerarmste townships. Het WK heeft de arme Zuid-Afrikaan zeker geen beter leven gegeven, maar wel een grote fierheid. De prijs is zeker te hoog, maar waardeloos vind ik dat toch ook niet.

Peter Vandenbempt