• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Geen atletiekpiste in nieuw voetbalstadion in Brussel

  Het toekomstige stadion in Brussel krijgt geen atletiekpiste.

  Het toekomstige stadion in Brussel zal er één zijn zonder atletiekpiste. Dat heeft burgemeester van Brussel Freddy Thielemans vanmiddag aangekondigd. "Er is een akkoord. Overheden en privépartners hebben elkaar gevonden", klinkt het. Het stadion wordt wellicht ook de nieuwe thuishaven van Anderlecht. De Ivo Van Damme-Memorial kan nog tot 2020 in het Koning Boudewijnstadion blijven.

  Na weken van overleg kondigden de Brusselse overheden vandaag de princiepsakkoorden over de bouw van een nieuw voetbalstadion aan.

  De verschillende partijen zijn eruit dat er geen piste rond het voetbalveld zal komen. Dat is slecht nieuws voor de Memorial Van Damme, maar die kan tot 2020 op de Heizel blijven. Daarna kan de Memorial, zoals de plannen nu op tafel liggen, verhuizen naar een nieuw te bouwen atletiekstadion.

  De plannen voor het voetbalstadion, waarvoor in april 2014 na financiële studies het licht nog officieel op groen moet worden gezet, lokken naast de Rode Duivelse wellicht ook Anderlecht. "Dat heeft zijn interesse uitgesproken om te verhuizen", klinkt het.

  Met het stadion wil Brussel zich kandidaat stellen om wedstrijden in het EK 2020 (dat over heel Europa gespeeld wordt) te organiseren.

  "Bouw is van groot belang"

  Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, is blij met de vorderingen in het dossier op Parking C.

  "Het is onze politieke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat zo'n project verwezenlijkt wordt", zegt Vervoort. "De bouw van een nationaal stadion dat voldoet aan de UEFA-normen is van groot belang voor de economische ontwikkeling en de internationale uitstraling van ons land en ons gewest."

  Reacties:

  • Wilfried Meert (Memorial-organisator) is tevreden: "Het belangrijkste voor ons is dat het Koning Boudewijnstadion mag blijven bestaan, al tot zeker 2020. Die piste hoort bij de besten ter wereld en een gedwongen verhuis, naar waar dan ook, was een catastrofe geweest. En als er een nieuw atletiekstadion komt, willen we onze nek uitsteken en kandidaat zijn voor het EK atletiek 2022."
    
  • Steven Martens (CEO KBVB): "Een puur voetbalstadion blijkt de enige rendabele oplossing om met privégeld neer te poten. We willen graag de openingsmatch van het EK 2020 hebben. Hopelijk lukt dat. Dan moet tegen april het financieringsplan rond zijn en de basisprincipes rond veiligheid en zo goed zitten."
    
  • Roger Vanden Stock (Anderlecht-voorzitter): "We zetten een grote stap door te beslissen dat er een stadion zonder piste komt. De studiegroep over de haalbaarheid zal snel klaarheid scheppen. Hopelijk is dit het begin van een reeks nieuwe stadions. Het wordt tijd dat die er in ons land komen."