• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgisch record levert Swings 10e plaats op

  Bart Swings is aan de slag in Calgary.

  Snelschaatser Bart Swings heeft op de WB-manche in Calgary zijn BR op de 5.000 meter stevig verbeterd. Op het snelle Canadese ijs zette hij met 6'14"65 een nieuwe toptijd op de tabellen. Swings was niet de enige schaatser op dreef, hij werd uiteindelijk tiende. "Ik kom dichter bij de toppers."

  Bart Swings was in Calgary een van de eersten om zijn 5.000 meter te rijden. Hij deelde goed in, al kon hij in de laatste drie rondjes net niet onder de 30 seconden blijven.

  Swings eindigde uiteindelijk in 6'14"65. Zijn vorige Belgische record was 6'18"56. Het leverde hem de voorlopige eerste tijd op.

  Maar de baan in Calgary zorgt traditioneel voor een pak snelle tijden en nog maar liefst negen andere schaatsers gingen onder hun vorige toptijd. Zo zakte Swings nog naar de tiende plaats. De zege was voor Sven Kramer in 6'04"46.

  Swings: "Beter op weg dan vorig jaar"

  Bart Swings blikt tevreden terug op de eerste WB-manche van het seizoen. "Ik ben beter op weg dan vorig jaar. Er zijn positieve punten in al mijn races en die neem ik mee", zegt Swings aan Sporza.

  "Mijn persoonlijke records had ik wel verwacht, want in Calgary worden er altijd snelle tijden gereden. Ik sta ook nog maar vijf weken weer op het ijs. Ik focus op Sotsji."

  "Het is zeker de bedoeling om nog dichter bij de Nederlanders te komen, maar hun voorbereiding is heel anders dan de mijne. Ik kom wel dichter bij de toppers. Het gat is niet meer zo groot als in het verleden."

  Op de 5.000 meter dook Bart Swings bijna 4 seconden onder z'n vorig persoonlijk record. "Ik kon misschien nog harder, maar ik was in het begin net niet agressief genoeg."

  "Het was de bedoeling diep te gaan om zo wedstrijdritme op te doen. Daar had ik wel meer moeite mee dan verwacht. Maar het was nog maar mijn tweede 5.000 meter. Ik heb er een goed oog in."