Ga naar de inhoud

Duchâtelet: "Geen interesse meer in vrede tussen topclubs"

 za 9 november 2013 11:19
Duchâtelet haalt zwaar uit naar Genk.
De gespannen verhouding tussen Genk en Standard heeft tot een devaluatie van de G5 naar de G4 geleid. De belangengroepering van grootste en rijkste eersteklassers bestaat nog maar uit vier clubs. Standard-voorzitter Roland Duchâtelet treurt er allerminst om.

Racing Genk verlaat de G5 na een ruzie met Standard over Jamaicaanse talentjes die plots in Luik opdoken. Volgens Genk lokte Standard hen met de belofte om veel geld te investeren in een opleidingscentrum in Jamaica, waarna Bailey "tegen zijn zin en met de tranen in zijn ogen naar Luik vertrok".

Roland Duchâtelet spreekt het verhaal van Genk tegen in een fors interview met Het Belang van Limburg.

"De Jamaicanen kwamen naar ons, omdat Genk hen zwaar onder druk had gezet om aansluitingspapieren te tekenen. Daar waren ze zeer misnoegd over", zegt de voorzitter van Standard.

"Ze liepen bij ons stage en op een gegeven moment dook Gunther Jacob (technisch directeur van Genk, red) daar ongevraagd op. We hebben hem vriendelijk maar dringend verzocht weg te gaan."

"Daarna kreeg ik telefoon van Dirk Degraen (algemeen directeur van Genk, red), die wilde weten wat onze plannen waren. Hij vertelde dat de Jamaicanen niet te vertrouwen waren."

"Degraen zei dat hij de Jamaicanen geregeld op een leugen betrapte en dat Genk een contract had met het Jamaicaanse talent Bailey."

"Niet de Jamaicanen hadden gelogen, maar Degraen"

"Wel, dat hebben wij onderzocht", gaat Duchâtelet voort. "Genk bleek geen geldig contract met hem te hebben. Het waren dus niet de Jamaicanen maar Degraen die gelogen had."

"Daarna onderzochten wij of Bailey een geldige verblijfsvergunning kon krijgen. Toen dat niet mogelijk bleek, hebben de Jamaicanen onze academie weer verlaten. We hebben niet eens onderhandeld over een contract."

"Genk-voorzitter Houben had beter eerst met mij gebeld voor hij naar de krant stapte om te zeggen dat hij de G5 verlaat. Dan had hij wellicht anders gereageerd."

Duchâtelet zegt dat Genk de gevolgen maar moet dragen. "Toen ik Standard-voorzitter werd, heb ik de G5 samengeroepen en stelde ik voor om geen jeugdtalenten meer van elkaar af te snoepen. Degraen ging daar als eerste tegen in."

"Ook Club Brugge was niet voor het idee te vinden. In feite waren alleen Gent en Standard voorstander van een gentlemen's agreement. De andere clubs wilden oorlog en die hebben ze nu gekregen."

"Voor mij hoeft het nu niet meer. Ik heb geen belangstelling meer voor vrede tussen de grote clubs."

Degraen: "Heel blij dat Genk eruitgestapt is"

Het Belang laat Dirk Degraen, algemeen directeur van Genk, reageren op de harde woorden van Duchâtelet. "Als hij mij een leugenaar noemt, ben ik heel blij dat we uit die G5 gestapt zijn."

"Ik heb het gehad met iedereen die alleen aan zijn eigen portefeuille denkt. En zeker met individuen die naar eigen goeddunken clubs kopen en verkopen, zonder dat ze een meerwaarde willen of kunnen betekenen voor ons voetbal."

"Er kwam destijds geen gentlemen's agreement over die jongeren, omdat er geen consensus was over dat voorstel", zegt Degraen. "Op dat moment hebben wij gezegd: "Stop er dan maar mee"."

In Het Laatste Nieuws reageren AA Gent en Club Brugge op het einde van de G5. "Genk is een belangrijk element binnen de G5", zegt AA Gent-voorzitter Ivan De Witte.

"Ik denk dat de beslissing tijdelijk zal zijn. Over de reden waarom Genk eruitstapt, wil ik me niet uitspreken. Het bewijst wel dat meer overleg binnen de liga aangewezen is. Zo'n vijf keer per jaar samenkomen is toch een noodzaak."

"De G5 of K11 (groepering van de zogeheten kleinere clubs, red): dat is voor ons al een tijdje geen item meer", klinkt het bij Club Brugge. "Club heeft zich altijd ingezet om het goed te doen voor de zestien clubs in eerste klasse."

Anderlecht wilde geen commentaar geven.