• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Veldkamp tot De Camargo: "nieuwe" top-Belgen

  Bart Veldkamp bezorgde zijn nieuw vaderland België de eerste olympische schaatsmedaille.

  0 / 0

  Bart Veldkamp bezorgde zijn nieuw vaderland België de eerste olympische schaatsmedaille.

  Naar aanleiding van de naturalisatie van de Duitse biatleettopper Michael Rösch halen wij een lijstje boven van Belgen die voor hun nieuwe vaderland België naar de Olympische Spelen trokken. Ook de Rode Duivels sloten de voorbije decennia enkele "nieuwe" Belgen in de armen. Een overzichtje.

  Bart Veldkamp

  De schaatser Bart Veldkamp nam in totaal deel aan vijf Olympische Spelen en bezorgde België in 1998 de allereerste olympische schaatsmedaille. De tot Belg genaturaliseerde Nederlander werd op de 5.000 meter derde na zijn vroegere landgenoten Gianni Romme en Rintje Ritsma.

  Veldkamp koos voor de Belgische nationaliteit om niet aan de zware Nederlandse kwalificatiewedstrijden te moeten deelnemen. Momenteel is Bart Veldkamp trainer van Bart Swings.

  Elco van der Geest

  Judoka Elco van der Geest ruilde net als Bart Veldkamp na verloop van tijd Nederland in voor België. Op de Olympische Spelen van Athene stond hij nog als Nederlander op de mat, maar acht jaar later in Londen was Van der Geest als Belgische olympiër van de partij. In Athene werd hij vijfde in de klasse tot 100 kg, in Londen 17e.

  Svetlana Bolshakova

  Hink-stap-springster Svetlana Bolshakova werd in Rusland geboren, maar verwierf in 2008 de Belgische nationaliteit, nadat ze al twee jaar getrouwd was met collega-atleet Stijn Stroobants. Ze nam als Belgische onder meer deel aan de Olympische Spelen van Londen in 2012. Daarin werd ze 21e in de kwalificaties van het verspringen. Twee jaar eerder had ze brons gewonnen op het EK in Barcelona.

   

  Carolijn Brouwer

  Carolijn Brouwer ging zowel in 2000 en 2004 naar de Olympische Spelen voor Nederland, maar in 2008 was de genaturaliseerde zeilster van de partij voor België. Samen met haar partner Sébastien Godefroid vormde ze in Peking een team in de Tornado-klasse.

  Jos Lansink

  Nog een Nederlander die ervoor koos om voor België uit te komen is Jos Lansink. De springruiter nam tot nog toe deel aan zeven achtereenvolgende Olympische Spelen. Vier daarvan reed hij voor de Nederlandse vlag, maar sinds de Spelen van Athene is Lansink actief voor België. Zijn enige Olympische medaille behaalde hij als Nederlander in 1992 in Barcelona.

  De reden van zijn naturalisatie? Volgens een nieuwe regel moesten paard en ruiter van dezelfde nationaliteit zijn. Door het gebrek aan toppaarden in Nederland, besloot Lansink Belg te worden.

  Mohammed Mourhit

  Nadat de Marokkaanse langeafstandloper Mohammed Mourhit in 1997 tot Belg genaturaliseerd was, nam hij in 2000 deel aan de Olympische Spelen in Sydney. Hij haalde er de finale op de 10.000 meter, maar viel geblesseerd uit. In datzelfde jaar kroonde Mourhit zich tot wereldkampioen veldlopen. Een titel die hij het jaar nadien verlengde. In 2002 liep hij tijdens een dopingcontrole tegen de lamp.

  Andrei Tchmil

  Andrei Tchmil werd geboren als onderdaan van de toenmalige Sovjet-Unie en had achtereenvolgens de Russische, Oekraïense, Moldavische en Belgische nationaliteit. Als Oekraïner nam hij nog deel aan de Olympische Spelen in '96, maar twee jaar later mocht Tchmil zich tot het Belgische kamp rekenen. Hij won als Belg de Wereldbeker en kroonde zich in Plouay ei zo na tot wereldkampioen. In 2000 won hij de Ronde van Vlaanderen. In tegenstelling tot zijn voorgangers hierboven ging hij nooit voor België naar de Spelen.

  Rode Duivels

  Een apart hoofdstuk voor de Rode Duivels in dit lijstje:

  Josip Weber

  Weber naturaliseerde zich in 1994 van Kroaat naar Belg. De goaltjesdief van Cercle Brugge en Anderlecht debuteerde voor België op 4 juni van dat jaar in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Zambia en legde meteen vijf doelpunten in het mandje. Voor Weber voor de Rode Duivels uitkwam, was hij al drie keer uitgekomen in vriendschappelijke wedstrijden voor de nationale ploeg van Kroatië.

  Branko Strupar

  Ook Webers landgenoot Branko Strupar werd tot Belg genaturaliseerd. Zijn scorend vermogen bij Racing Genk leverde hem in augustus 1999 zijn eerste selectie voor de Rode Duivels op. In totaal zou de spits vijf keer scoren in zeventien wedstrijden voor België. In 1998 won hij de Gouden Schoen.

  Gordan Vidovic

  Gordan Vidovic is nog een Oostblokker die voor de Rode Duivels koos. Als Bosniër koos hij voor het België van toenmalig bondscoach Georges Leekens, die Vidovic meenam naar het WK van '98 in Frankrijk. Toen Leekens' verhaal uit was bij de Duivels verdween ook Vidovic uit beeld.

  Luis Oliveira

  Ook op dat WK in Frankrijk was Luis Oliveira. Zijn neus voor doelpunten bij Anderlecht en Fiorentina leverde de genaturaliseerde Braziliaan het statuut van Rode Duivel op. Even leken de Brazilianen nog roet in het eten te strooien, maar Oliveira weigerde de selectie van de Seleçao.

  Igor De Camargo

  Luis Oliveira kreeg recent navolging. Ook Igor De Camargo liet zich als Braziliaan naturaliseren tot Belg. Het leverde de huidige spits van Standard tot nog toe negen caps op. Of De Camargo mee naar het WK in zijn geboorteland kan, is maar de vraag met de zware concurrentie bij de Rode Duivels.