• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings opent Wereldbeker met een schuiver

  Swings ging onderuit na 700 meter.

  Bart Swings heeft zijn wereldbekerseizoen vrijdag in mineur geopend: hij ging in Calgary, in Canada, onderuit op de 1.500 meter. De winst was voor de Nederlander Koen Verweij.

  Bart Swings moest als laatste van tien duo's het ijs op, de Rus Joeskov was zijn opponent. Na 300 meter kwam Swings door met de 18e tijd, na 700 meter lag hij nog steeds op die positie.

  Wat later ging het mis in een bocht. Hij schoof onderuit en pakte Joeskov net niet mee.

  Het Belgische record van Swings staat op 1'45"50. De zege in Calgary ging naar de Nederlander Koen Verweij (1'42"78), die de Amerikaan Shani Davis (1'43"11) en de Nederlander Kjeld Nuis (1'43"75) voorbleef.

  Morgen komt Swings met zijn broer Maarten en Ferry Spruyt in actie op de ploegachtervolging. Zondag staat met de 5.000 meter nog een nummer op het programma.

  Coach: "Toch vertrouwen ondanks val"

  "Jammer van de val, want de eerste 700 meter gingen goed. Bart reed technisch goed en hield de vaart er goed in. Zijn race begint eigenlijk pas op dat punt", reageert coach Jelle Spruyt.

  "Maar het is niet anders, op naar de volgende race. We weten in ieder geval dat de eerste 700 meter er goed op staan. Dit geeft vertrouwen voor de vele races die nog komen. De focus ligt al op de wedstrijden van morgen."

  Jelena Peeters zet met BR stap naar Sotsji

  Beter nieuws was er voor Jelena Peeters. De 27-jarige verbeterde haar Belgisch record op de 3.000 meter met zo'n vier seconden. Ze reed 4'07"34 en voldeed daarmee aan een van de internationale eisen om naar de Spelen in Sotsji te mogen.

  Jelena Peeters werd met haar tijd tiende in de B-groep. Ook in A-groep waren er nog elf schaatssters sneller dan haar. Claudia Pechstein won in 3'59"04.

  Peeters zo een stap richting Sotsji, want daar mogen 28 rijdsters starten op de 3.000 meter. Het BOIC vraagt wel een plaats bij de eerste 12 in een WB-manche.