• home
 • video
 • pas verschenen

  Janssens al out bij Telenet-Fidea, De Bie weer in

  Hans Van Kasteren met De Bie en Wouters.

  Verrassend nieuws uit het veld: Marc Janssens is niet langer ploegleider bij Telenet-Fidea. Janssens was nog maar een paar maanden in dienst. Hij wordt vervangen door zijn voorganger: Danny De Bie, die begin 2013 nog weg moest. "Ik heb het onderschat", zegt Janssens. "Mijn onslag toen was mijn fout", zegt De Bie.

  Teammanager Hans van Kasteren maakte het nieuws vrijdag op een persmeeting bekend. De Bie en Janssens waren daarop aanwezig.

  De directe aanleiding voor de wissel is dat jeugdproduct Wout Van Aert in maart overstapt naar Vastgoedservice. Dat maakte de vicewereldkampioen bij de junioren vorige week bekend en zit Van Kasteren hoog: zijn ploeg ziet zo zware investeringen in de jeugd tenietgedaan.

  "Ik sprak daarop twee keer met Janssens en nam daarna de beslissing die zich opdrong", zegt Van Kasteren.

  Marc Janssens was gehaald om de discipline aan te scherpen, die onder zijn voorganger was verwaterd. Uitgerekend die, Danny De Bie, komt nu weer op zijn oude post.

  De Bie werkte elf jaar voor het team. "Tien jaar was ik ook tevreden, alleen in het laatste jaar niet", zegt teammanager Hans van Kasteren. "We zijn altijd als volwassen vrienden met elkaar omgegaan. Hij zei me dat hij toen huwelijksproblemen had. Ondertussen is hij gescheiden en is op dat vlak alles achter de rug."

  "Danny is altijd van Telenet-Fidea blijven houden. Hij gaf zijn fout toe en vroeg een nieuwe kans."

  Janssens: "Ik heb het onderschat"

  Marc Janssens was aanwezig op de persconferentie en was eerlijk in zijn reactie: "Ik heb mijn werk onderschat, het was moeilijker dan gedacht."

  "Omdat ik wist dat een job als ploegleider een onzeker bestaan is, ben ik altijd les fietsherstelling blijven geven aan de wielerschool in Herentals. Ik val dus niet zonder werk."

  De Bie betreurt de gang van zaken voor Janssens: "Maar dat maakt uiteraard mijn zaak niet. Ik kom altijd op mijn pootjes terecht. Ik maakte ook kans om ploegleider te worden bij Vastgoedservice, maar ik had nog contact genoeg met Van Kasteren om deze kans te krijgen."

  "Mijn ontslag maakte me niet boos, dat was vooral mijn schuld. Nu mijn privéproblemen van de baan zijn, heb ik niet lang moeten nadenken."

  Kris Wouters wordt ploegleider naast De Bie

  Telenet-Fidea breidt bovendien uit naar twee ploegleiders: Kris Wouters schuift door van de jeugd en komt naast Danny De Bie te staan. "Hun positie is evenwaardig. Niet één iemand voor profs en beloften en een andere voor de jeugd. Ze doen alles samen", zegt Van Kasteren.

  Van Kasteren schrijft open brief

  Teammanager Van Kasteren heeft ook een open brief naar Vlaams minister van Sport Muyters, de UCI en de KBWB gestuurd om hen te wijzen op de problemen van de jeugdopleiding.

  "Het zou niet mogen dat wij jaren investeren in iemand als Van Aert en dat die dan naar een andere ploeg gaat. Dit voorval is een illustratie van een problematiek die ervoor zorgt dat ploegen niet gebaat zijn met investeringen in de jeugdwerking. Het spreekt voor zich dat dit op lange termijn nefast zou zijn voor de veldritsport."

  "We vragen een reglement dat iemand die van een opleiding geniet, verplicht een tijdje prof blijft bij die ploeg."

  Bij wijze van statement én in tegenstelling tot Wout Van Aert liet Telenet-Fidea beloften Quinten Hermans en Daan Soete wel een contractverlenging tekenen. Ze worden allebei prof op de datum die ze zelf kozen: Soete (18) zet de stap op 1 september 2016, Hermans (18) op 1 september 2017. Ze tekenden allebei voor drie jaar.