• home
 • video
 • pas verschenen

  Tottenham gekwalificeerd, Nederlandse ploegen winnen

  Tottenham wint in de Europa League.

  Acht ploegen, waarbij Tottenham, Fiorentina en Valencia, hebben zich vanavond geplaatst voor de 1/16e finales van de Europa League. PSV won vlot van Zagreb en Cavanda klopte Limassol met Lazio. Maarten Martens en Jan Wuytens (AZ) wonnen verdiend van Karagandy. Urko Pardo versloeg met Apoel Nicosia Bordeaux.

  Groep A

  Sankt Gallen - Valencia 2-3

  Valencia ging in Zwitserland meteen op zoek naar een doelpunt, maar het Spaanse vizier stond aanvankelijk niet scherp afgesteld. Canales trapte kort na elkaar twee vrije trappen op de paal. Gelukkig voor Valencia was Piatti de tweede keer goed gevolgd: 0-1.

  Bij de eerste kans voor de thuisploeg was alles te herdoen voor Valencia. Besle kopte een corner binnen. Na de rust kwam Sankt Gallen met tien man te staan en miste Goncalves een strafschop voor Valencia. Zo kwam de thuisploeg opnieuw op voorsprong.

  Valencia moest vol aan de bak nu, maar Postiga trof alweer de paal. Een kwartier voor tijd was het dan toch raak. Piatti rondde een goede aanval af met zijn tweede: 2-2. Drie minuten voor tijd zette Canales met een knap afstandsschot alsnog de 2-3 op het bord. Valencia is daardoor zeker van de 1/16e finales.

  Koeban Krasnodar - Swansea 1-1

  Swansea, met Roland Lamah ruim een uur tussen de lijnen, leek tegen het Russische Koeban Krasnodar aan een vroeg doelpunt van ex-Vitesse-sluipschutter Wilfried Bony genoeg te hebben om de drie punten mee naar Engeland te nemen. Toen de thuisploeg een kwartier voor tijd met tien kwam te staan na een tweede gele kaart voor Xandao leek de buit helemaal binnen voor Swansea, maar het venijn zat hem in de staart. In de derde van vier minuten toegevoegde tijd zette een slim tikje Baldé alleen voor doel. Met een snelle lob zorgde hij nog voor het onverhoopte punt.

  Groep B

  PSV - Dinamo Zagreb 2-0

  PSV, zonder een lichtgeblesseerde Bakkali, kon maar beter winnen van Dinamo Zagreb om in het spoor van leider Loedogorets te blijven in Groep B.

  De Nederlanders gingen op jacht naar een doelpunt, maar Zelenika lag in de weg op pogingen van Toivonen, Depay en Locadia. Op het halfuur was het wel raak. Maher duwde de assist van Narsingh na een mooie aanval tegen het net.

  De Kroaten kwamen aanvallender uit de kleedkamer, maar PSV herstelde gauw het evenwicht. Maher was even voor het uur de aangever en Toivonen duwde de 2-0 voorbij Zelenika.

  Depay trapte na een uitstekende dribbel de 3-0 nog op de paal, maar de zege kon PSV toen al lang niet meer ontsnappen. De lampenclub staat tweede met zeven punten uit vier wedstrijden. De Bulgaren van Loedogorets zijn na de 1-1 tegen Odessa zeker van Europese overwintering.

  Groep E

  Pandurii - Fiorentina 1-2

  In groep E zijn alle kaarten geschud. Fiorentina en Dnjepr hebben de twee tickets voor de volgende ronde te pakken dankzij hun beider overwinningen. Dnjepr was thuis te sterk voor de Portugezen van Paços de Ferreira.

  Fiorentina kaapte de volle buit weg in Roemenië. Pereira bracht de thuisploeg op het halfuur in de zevende hemel met een heerlijke "fietstrap" (zie video). De Roemeese supporters bleven maar dromen van een stunt tot Ryder en Valero in de 87e en 93e een einde maakten aan de illusies. Pandurii en Paços staan allebei met één punt stijf onderaan.

  Groep F

  Apoel Nicosia - Girondins Bordeaux 2-1

  Urko Pardo stond in doel bij de thuisploeg en zag Apoel Nicosia op het kwartier op voorsprong komen. Alexandrou trapte met een streep vanop ruim 20 meter in doel. Bordeaux maakte op slag van rust gelijk via Sane. De verdediger kopte raak bij een hoekschop in de toegevoegde tijd van de eerste helft.

  In het begin van de tweede helft verloren beide ploegen een speler. Bij Bordeaux moest N'Guemo naar de kant met een tweede gele kaart, terwijl Budimir meteen rood kreeg bij Apoel. Het belette Morais niet om even later te profiteren van defensief gestuntel: 2-1.

  APOEL staat derde in de groep, Bordeaux sluit het rijtje. Frankfurt blijft ondanks een 4-2-nederlaag bij Maccabi Tel Aviv de lakens uitdelen in de poule. Voor Tel Aviv scoorde ex-Genk-spits Itzhaki twee keer. Frankfurt leidt met negen punten, Tel Aviv heeft er nu zeven.

  Groep I

  NK Rijeka - Olympique Lyon 1-1

   Lyon begon als beste aan de wedstrijd en dat leverde ook meteen een doelpunt op. Een corner werd aan de tweede paal opnieuw voor doel gekopt, waar Plea van dichtbij kon binnentrappen.

  Rijeka liet zich niet onbetuigd. Kramaric hing de bordjes halfweg de eerste helft in evenwicht, en hoe: de Kroaat liet Gorgelin met een prachtig afstandsschot geen schijn van een kans: 1-1.

  Er is nog niets beslist in deze groep. Betis, dat door een doelpunt in de 95e minuut met 0-1 won bij Guimaraes, leidt met acht uit vier. Lyon is tweede met zes uit vier. Guimaraes heeft vier punten, Rijeka heeft er twee.

  Groep J

  Lazio - Apollon Limassol 2-1

  Luis Cavanda stond zoals steeds in de basis bij Lazio, dat met twee doelpunten van Floccari op een dubbele voorsprong kwam. Eerst kon de spits nog net de punt van zijn schoen tegen een lage voorzet zetten en zeven minuten voor rust kopte hij een corner overhoeks binnen. Papoulis maakte voor de rust de aansluitingstreffer, maar langszij kwamen de Cyprioten niet meer.

  Trabzonspor voert de stand in groep J aan met 10 punten. Het won met 0-2 bij Legia Warschau na twee doelpunten diep in de wedstrijd. Bij de Turken speelden Gustavo Colman, een ex-Beerschotter, en Paulo Henrique, een voormalige doelpuntenmachine van Westerlo, de hele match. Lazio achtervolgt Trabzon op twee punten.

  Groep K

  Tottenham - Sjeriff Tiraspol 2-1

  Jan Vertonghen en Moussa Dembele stonden in de basis bij Tottenham op bezoek bij Sjeriff Tiraspol. Voor Nacer Chadli was geen plaats in de selectie. Dembele zorgde voor het eerste doelgevaar bij Tottenham, maar verder dan steriele druk kwam de thuisploeg in de eerste helft niet.

  De bezoekers waren het dichtst bij een doelpunt. Friedel, sinds vandaag de oudste speler in de geschiedenis van de Europa League, duwde de bal via de paal in hoekschop. Even later waarschuwde Ricardinho Tottenham opnieuw na balverlies van Jan Vertonghen.

  Pas op het uur kon Tottenham Sjeriff-doelman Tomic kloppen. Lamela zette een aanval op en kon die na een gelukje ook succesvol afwerken.

  Zeven minuten later ging diezelfde Lamela aan het dribbelen in het strafschopgebied. Na het nodige zolenwerk werd de Argentijn foutief neergehaald. De strafschop die volgde was een koud kunstje voor Jermaine Defoe: 2-0.

  De Londense doelman Friedel moest zich twintig minuten voor tijd nog gewonnen geven op een rebound van Isa, maar Tottenham voetbalde de wedstrijd makkelijk uit en is nu al zeker van de volgende ronde. Anzji, de ex-ploeg van Mbark Boussoufa, won op zijn beurt met 0-1 van Tromsø en staat riant tweede.

  Groep L

  AZ - Karagandy 1-0

  AZ had met Maarten Martens en Jan Wuytens in de basis het veldoverwicht, maar Pokatilov stond pal op kansen van Beerens en Gudelj. Karagandy toonde zich met een kopbal van Vasiljevic.

  De thuisploeg bleef op zoek gaan naar een gaatje in de Russische defensie en vond dat tien minuten ver in de tweede helft. Met een knal van buiten de zestien zette Celso Ortiz het openingsdoelpunt op het bord. De Nederlanders bleven druk zetten in de tweede helft, maar Beerens, Avdic en Gudmundsson lieten goede kansen op de 2-0 liggen.

  Voor AZ was het de tweede overwinning, het deelt de leidersplaats met acht punten in groep L met PAOK Saloniki, dat niet verder kwam dan de brilscore bij Maccabi Haifa. Haifa en Karagandy zijn zo goed als uitgeschakeld met twee puntjes.