• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings : "Ik verwacht nog geen podium"

  Swings in actie op het WK begin dit jaar.

  Vrijdag begint de Wereldbeker in Calgary. Voor Bart Swings staat zijn eerste 1.500 meter van het seizoen op het programma. "Ik moet nog geen podium rijden. Sotsji is en blijft het doel."

  Bart Swings dook al met zes seconden onder het Belgische record op de 3.000 meter. "Die prestatie bewijst vooral dat ik goed in vorm ben en goed aan het seizoen begonnen ben", zegt Swings aan Sporza Radio. "Maar verwachten dat ik meteen op het podium zal staan, is voorbarig."

  "Het wordt vrijdag mijn eerste 1.500 meter van het seizoen. Dat is altijd opnieuw aftasten. Ik wil vooral een stabiele race rijden. Ik moet hier ook nog geen podium rijden. Sotsji is en blijft het doel."

  Zaterdag wacht na de 1.500 meter de ploegenachtervolging met het Belgische team, waarin Bart het gezelschap krijgt van broer Maarten en Ferre Spruyt. De Belgen moeten daarin minstens achtste worden om zich te plaatsen voor de Winterspelen.

  "Een zware opdracht", zegt Swings. "Maar er kan veel gebeuren. We gaan er alles aan doen om een zo snel mogelijke rit neer te zetten. Ik hoop dat we na het weekend tevreden kunnen terugblikken. Frankrijk en Italië zijn de grootste concurrenten voor die achtste plaats. Zij strijden ook voor de kwalificatie voor de Spelen."

  "We bereiden die races goed voor. Het maakt een groot verschil of je op kop rijdt of uit de wind zit, zoals in het wielrennen. Daarom moet er vooraf een goed plan worden bedacht. Ik zal hoogstwaarschijnlijk het meeste kopwerk doen en de eerste ronden voor mijn rekening nemen."

  Zondag staat dan nog de 5.000 meter op het programma in Calgary. "Op die afstand heb ik al enkele goede tijden gereden dit seizoen. Hopelijk kan ik zondag mijn persoonlijk record scherper stellen. De Nederlanders zijn dit jaar wel enorm sterk, terwijl ik nog moet groeien."

  Hoe staat het met de evolutie van de schaatspakken? "Het testen van nieuwe schaatspakken is moeilijk. Je voelt niet meteen of het ene pak sneller is dan het andere, daar zijn de verschillen te klein voor. Maar onze fabrikant doet wel zijn best en we halen er momenteel alles uit wat er in zit. Een tiende van een seconde winnen per ronde maakt een groot verschil."

  "Crowdfunding op goede weg"

  Bart Swings' crowdfundingactie om geld te verzamelen voor de Olympische Winterspelen loopt intussen op volle toeren. "Het budget dat we vanuit de crowdfunding tot nog toe hebben verzameld maakt heel wat mogelijk. Samen met de sponsors zorgt dat voor een mooi budget."

  "Ik hoop dat alle mensen nog een kleine inspanning willen doen. Het mooi zijn mochten de mensen ons blijven steunen. Er zijn zeker nog dingen die we kunnen verbeteren."