• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Tichelt: "Vroeger had je geen Afrikaanse judoka's"

  Dirk Van Tichelt

  Dirk Van Tichelt (29) verdedigt de huidige generatie judoka's in ons land. "Wij trainen wél samen en werken wél keihard, maar het judo is veel mondialer geworden", zegt Van Tichelt, die dit jaar brons won bij de lichtgewichten op het WK in Rio.

  België domineert het judo niet meer zoals vroeger. "Geen enkel land. Judo is een veel mondialere sport geworden. Het Rusland van vroeger is nu opgesplitst in tien landen", zegt van Tichelt, die nu de tatami op moet tegen Tadzjieken en Azerbeidzjanen.

  "Ook Afrikanen staan nu op een judomat. Onlangs moest ik het nog opnemen tegen een Ghanees. De concurrentie is groter geworden. Het is moeilijker geworden om een medaille te veroveren."

  "Er zijn meer potentiële medaillewinnaars. Dat geldt voor elk judoland. Zelfs de Japanners keren niet meer met een karrenvracht medailles naar huis."

  Is het judo nog hip bij de jeugd? "In de Oostbloklanden wel, daar dwing je als vechtsporter respect af. Hier duwen ze je snel in een marginaal hoekje, terwijl judo juist een sport is met veel normen en waarden."

  "Trainen wél samen"

  "Ik nodig iedereen graag uit op training, want we werken nog altijd erg hard", geeft Dirk Van Tichelt mee. "En de toppers trainen nog altijd samen in ons land. Ik denk dat de criticasters niet meer zo sterk betrokken zijn bij onze sport."

  "En die gouden generatie Belgische judoka's komt niet meer terug. Kijk maar naar het tennis. De glorieperiode met Clijsters en Henin zullen we helaas ook nooit meer beleven."