• home
 • video
 • pas verschenen

  Clijsters: "Sportvrouw van het Jaar? Flipkens"

  Kim Clijsters: "Komend seizoen wordt moeilijk voor Kirsten Flipkens."

  In een uitgebreid interview voor Sportweekend praat Kim Clijsters onder meer vrijuit over het topseizoen van Flipkens, de tegenvallende resultaten van Wickmayer en de toekomst van het Belgische tennis.

  Over de KC Invitational

  Binnenkort organiseert Clijsters de KC Invitational in het Antwerpse Sportpaleis, waar onder meer een dubbelspel met Xavier Malisse en Kim Clijsters op het programma staat. "Dat is een idee waarmee ik tijdens mijn carrière al speelde."

  "Ik wou iets in het Sportpaleis blijven doen en op deze manier kunnen we een heleboel mensen samen brengen. Het belooft in ieder geval een leuke avond te worden."

  "Het is ook een goede reden om opnieuw te trainen. Maar een tweede comeback zie ik toch niet zitten", lacht Clijsters. "Ik zeg geen nee tegen andere exhibitiewedstrijden in de toekomst, maar eigenlijk heb ik daar nog niet over nagedacht."

  Over haar academie

  "De academie draait nu bijna op volle toeren", zegt Clijsters. "Het was leuk om alles zo te zien groeien. Er moeten nog wat bouwwerken gebeuren, maar het is voor 90 % af. Volgend jaar volgt waarschijnlijk de officiële opening."

  "Ook de spelers doen het goed", zegt Clijsters over de tennissers in haar academie. "Ik herken veel van mezelf in hen. Ook de groepssfeer is zeer goed. Het is leuk om hen bezig te zien."

  "Met de filosofie achter de academie willen we de tennissers al op jonge leeftijd met zaken als gezonde voeding, yoga en stretchen laten kennismaken. We willen dat allemaal ook onder één dak aanbieden."

  Over Kirsten Flipkens

  Bij de vrouwen heeft Clijsters een speciale band met Kirsten Flipkens, de nummer 20 van de wereld. Zij zorgde met een halve finale op Wimbledon voor het Belgische hoogtepunt in dit tennisjaar.

  "Ik kijk veel naar tennis, maar dat was de eerste keer dat het zo speciaal was voor mij. Die halve finale was echt erg spannend en emotioneel. Ik ben heel erg fier op haar voor wat ze toen laten zien heeft."

  "Ze heeft veel meegemaakt tijdens haar carrière, maar dit jaar heeft ze echt laten zien wat ze kan. Ik heb dit jaar een andere Kirsten gezien, die veel meer zelfvertrouwen heeft. Ze heeft een mentale klik gemaakt die haar nog mooie jaren kan opleveren."

  "Kirsten is steeds meer in zichzelf gaan geloven. Ze moest beseffen dat ze het zelf kan waarmaken en dat heeft ze ook gedaan. De goede resultaten in het begin van het jaar hebben haar meteen de goede aanzet gegeven."

  "Komend seizoen zal moeilijk worden voor haar, want de verwachtingen zijn hooggespannen en de andere speelsters zullen beter voorbereid zijn op haar. Ze moet elke wedstrijd als een finale aanvangen."

  "Ik vind dat ze Sportvrouw van het Jaar mag worden. Ik weet wat ze allemaal heeft doorgemaakt, dus het is vanuit een persoonlijke klik dat ik vind dat ze dat zeker verdient."

  Over het afscheid van Xavier Malisse

  "Verrast was ik niet toen Xavier zijn afscheid aankondigde", zegt Clijsters. "We hadden er aantal jaren geleden al over gesproken. Toen twijfelde hij nog of hij zou stoppen of niet."

  "Voor elke speler stopt het ooit, maar Xavier heeft een mooie carrière gehad. Je moet voor jezelf aanvoelen wanneer het tijd is, dus hij zal gevoeld hebben dat het moment om te stoppen was aangebroken."

  Over het Belgische mannentennis

  "Heel wat jongens hebben last gehad van blessures", evalueert Clijsters het voorbije tennisseizoen van de Belgische mannen.

  "Na zijn grote doorbraak, kwam Goffin dit jaar in een andere situatie terecht. Met meer druk op zijn schouders. Olivier Rochus is dan weer niet meer van de jongsten. Ik heb hem altijd heel getalenteerd gevonden, maar hij gaat misschien ook wel richting het einde van zijn carrière."

  "Kimmer Coppejans heeft wel een goede zomer gehad. Hij heeft een grote sprong gemaakt in het klassement, wat niet vaak gebeurt. Ik denk dat we hem in het oog moeten houden in de toekomst."

  Over het leven na haar carrière

  "Ik mis de competitie niet", zegt Clijsters. "Wat ik wel mis zijn de doelen die ik had tijdens mijn carrière. Toen had je bijvoorbeeld twaalf weken om je voor te bereiden op de US Open, dergelijke doelen heb ik nu niet meer."

  "Ik probeer nu wel nieuwe doelen te stellen", gaat Clijsters verder. "Ik ben mijn conditie aan het opbouwen en denk er aan om een halve marathon te lopen."

  Over Yanina Wickmayer

  Yanina Wickmayer draaide in tegenstelling tot Flipkens net een minder seizoen en leek het mentaal moeilijk te hebben. "Ik vind het moeilijk om daar een mening over te geven", zegt Clijsters.

  "Om iets te kunnen zeggen over het mentale aspect van een speelster, moet je toch deel uitmaken van haar entourage. Ik ken Yanina wel als iemand die heel hard werkt en veel talent heeft."

  "Het is jammer dat ze haar goede resultaten niet heeft kunnen herhalen, maar ze kan wel een vaste waarde worden in de top 20 van het circuit. Misschien legt ze zichzelf wel te veel druk op."

  "Nadat je aan de top hebt meegedraaid, wil je dat natuurlijk opnieuw meemaken. Maar dat kan er voor zorgen dat je dat iets te veel wilt. Ze moet analyseren hoe het komt dat het dit seizoen minder ging en dan volgt volgend jaar misschien wel een topseizoen."

  Over Serena Williams

  "Serena Williams heeft een fantastisch seizoen gespeeld. Ze heeft me niet echt verrast maar het lijkt er wel op dat ze haar tweede adem gevonden heeft. Dat is mooi om te zien. In tegenstelling tot vroeger lijkt ze nu een heel seizoen gemotiveerd en gefocust."

  Uitgebreid interview met Kim Clijsters

  Kim Clijsters in Sportweekend