• home
 • video
 • pas verschenen

  Gilbert: "Was een lastige wedstrijd"

  Philippe Gilbert eindigde op de negende plaats.

  Lange tijd leek Philippe Gilbert uitzicht te hebben op een tweede wereldtitel. Uiteindelijk moest hij in Firenze tevreden zijn met een negende plaats. "Het was echt een lastige wedstrijd", reageerde hij achteraf. "Dit was een dag om snel te vergeten", klonk het bij Jan Bakelants. Lees hier de reacties van de Belgen.

  "Het was echt lastig", vertelde Gilbert aan Sporza. "In de laatste ronde vielen de echte klimmers aan. Ze reden weg met zijn vijven en twijfelden niet meer. Bovendien waren er twee Spanjaarden mee."

  "We hebben het nadien nog geprobeerd in de achtervolging. De organisatie was niet perfect, maar we reden wel snel. Toch konden we niet meer terugkomen."

  Gilbert spurtte uiteindelijk naar de negende plaats. "Ik kon niet meer op de trappers staan door de pijn. Ik moest al zittend sprinten."

  De Italiaanse ploeg maakte er een agressieve koers van. Gilbert: "Dat had ik wel verwacht. Bondscoach Bettini en Nibali vallen graag aan. Ik zat vaak in het wiel van de Italianen, dat was de beste keuze op dit gevaarlijke parcours."

  Lange tijd verliep de koers voor de Belgen volgens plan. "Ik had de ploegmaats gevraagd om tempo te rijden. Dat was mijn plan om te overleven. Als de aanvallen zouden beginnen, zou ik een of twee keer kunnen reageren. Maar bij de derde keer zou ik moeten passen."

  Toch begonnen de Belgen opvallend vroeg het heft in handen te nemen. "Ik wou de jongens toen nog niet gebruiken, maar iedereen kwam me zeggen dat ze kapot waren en dat ze nog wat wilden werken. Iedereen was goed, maar we hadden zoals vele landen wat pech door de valpartijen."

  Pauwels: "Een verschrikkelijke dag"

  Serge Pauwels reed een verdienstelijke wedstrijd in steun van Philippe Gilbert. "Het was een verschrikkelijke dag. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal door de vele valpartijen."

  "Je moest voortdurend geconcentreerd zijn. Her en der zag ik renners vallen. Je moest er je hoofd bijhouden en niet te bruusk remmen."

  "Op het plaatselijke circuit hing ik door al die schuivers altijd aan de rekker. Soms zag het er hopeloos uit. Ik dacht dat mijn koers voorbij was. Uiteindelijk kwam ik er nog door en hebben we onze verantwoordelijkheid genomen in de finale."

  Bakelants: "Dag om snel te vergeten"

  Jan Bakelants werd voor het WK naar voren geschoven als schaduwkopman bij de Belgen. Die rol kon hij door pech niet vertolken. "Het lag niet aan mij", zegt Bakelants.

  "Iemand viel voor mij en ik raakte even mijn rem aan. Ik was aan het schuiven voor ik het wist. Mijn schoenplaatje was ook afgebroken en het duurde even voor ik assistentie kreeg van de volgwagen."

  "Ik kon nog terugkeren, maar dat kostte veel krachten. Ik kon ook niet meer voldoende eten. Ik wist toen al dat het niet meer voor vandaag zou zijn. Dit was een dag om snel te vergeten."

  Bomans: "Kan de jongens niks verwijten"

  Bondscoach Carlo Bomans maakte bij Sporza zijn analyse van de wedstrijd. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Het waren barslechte weersomstandigheden. Dit moet een hel geweest zijn voor de renners."

  Op vier ronden van het einde zetten de Belgen zich op kop van het peloton. "Ik heb toen gezegd dat ze niet mochten rijden. Vansummeren zakte er nadien door, maar hij kon nog terugkeren. Toen heb ik het sein gegeven om te werken."

  "Als het op is, is het beter om te rijden tot wanneer het helemaal leeg is. Ik kan hen niks verwijten. Als we gewacht zouden hebben, hadden ze niks meer kunnen doen. Maar in de wagen hadden we nauwelijks beeld, dus veel heb ik niet gezien van de wedstrijd."

  "Dit was een parcours voor ronderenners, iets voor de echte klimmers. Als zij gaan, moeten we passen. Het was uiteindelijk een eerlijk parcours. Ik ben wel blij dat Rui Costa wint en niet een Spanjaard. Zij hebben onderweg niks gedaan."