• home
 • video
 • pas verschenen

  Sporza met Nys in zijn speeltuin: "Onhaalbaar om nog meer te doen"

  Sven Nys

  Ruim twee weken voor de eerste klassementscross scherpen Sven Nys en co hun conditie aan voor het nieuwe veldritseizoen. Sporza.be trok woensdag op een mistige ochtend naar Kasterlee en mocht de speeltuin verkennen waar Nys en Sven Vanthourenhout op commando van Paul Van den Bosch hun hartslag een laatste keer in het rood jagen.

  De bossen van Kasterlee zijn hét mekka voor de veldrijders. Zowat alle ploegen komen er de laatste hand aan hun voorbereiding leggen. "Je kunt hier werken aan je techniek en af en toe geef je een prikkel zodat je voorbereid bent op een cross van een uur", zegt Sven Nys, die enkele maanden geleden 37 kaarsjes mocht uitblazen.

  "Ik heb een heel goeie zomer gehad en heb geen tekenen gezien dat het minder gaat. Het gevoel op training zit goed en voor de rest moet je vertrouwen hebben."

  "Ik kan er niet meer voor doen dan ik de voorbije 2 à 3 jaar gedaan heb. Ik geniet er nu wel meer van, maar het is onhaalbaar om nog meer te doen. Ik denk ook niet dat ik vorig seizoen kan overtreffen. Ik zou al blij zijn als ik het kan evenaren. Beter zal het niet worden."

  "Door mijn regenboogtrui kan ik wel bevrijd crossen. Mijn focus blijft onveranderd. Ik probeer vanaf de start zoveel mogelijk wedstrijden te winnen. De kampioenschappen zijn nog ver weg, daar moet je nu nog niet te veel mee bezig zijn."

  Van den Bosch: "Zijn drive is uitzonderlijk"

  Coach Paul Van den Bosch legt er zoals vanouds de zweep op bij Sven Nys en zijn trainingsmaat Sven Vanthourenhout. "Die motivatie en drive die Sven nog uitstraalt op zijn leeftijd, is uitzonderlijk. Als je het graag doet, is het ook makkelijker om er alles voor te doen", klinkt het.

  "Vorig jaar heb ik wel voor het eerst in elf jaar verval gezien bij Sven. In de drukke decembermaand werd hij ziek omdat het hem te veel werd. Maar door die rustperiode is hij daarna misschien wel wereldkampioen geworden."

  Viva Las Vegas

  Sven Nys trok voor het eerst naar Las Vegas om er het cyclocross te promoten. Hij is onder de indruk van het aantal grote bedrijven dat wil investeren in de cross en niet alleen meer in het mountainbiken of het wegwielrennen.

  Ook op sportief vlak denkt hij dat het niveau op beide continenten naar elkaar zal toegroeien. “Ik denk dat we zoiets zullen krijgen als in het motorcross waar de grote Europeanen tegen de Amerikanen gaan crossen."

  "Het blijven misschien wel twee aparte circuits, maar er zal veel meer over en weer gereisd worden. Op de grote momenten zullen we ook in Amerika Europeanen aan de start krijgen. En dan zijn we vertrokken voor een volgende stap.”

  “Ik ben ervan overtuigd dat het WK, waarvan iedereen zich afvroeg of we het wel moesten doen, iets wakker heeft gemaakt bij de mensen. Ik denk dat we een nieuwe markt hebben aangesneden en dat de cross er wel kan bij varen.”

  Enkele korte sprintjes voor Nys

  • Wie wordt je grootste concurrent? Niels Albert.
  • Wat was je mooiste zege? Het WK in Amerika.
  • Wat was je meest emotionele zege? Het BK in Hooglede. 's Ochtends dacht ik niet eens te kunnen starten.
  • Je dieptepunt? Pijnacker 2004 (waar de Belgen tegen hem reden en hij de WB-eindzege nog verloor).
  • Je lievelingscross? Baal. Uiteraard.
  • Wat betekent veldrijden voor je? Het is mijn passie, het heeft mijn wereld verrijkt en heeft me ook buiten de sport slimmer gemaakt. Ik prijs me gelukkig dat ik dit mag meemaken.