• home
 • video
 • pas verschenen

  Smets: "Bijna 10 jaar niet winnen is lang"

  Zondag wordt in Teutschenthal, in Duitsland, gestreden om de titel van beste motorcrossland in de Motorcross der Naties. Van 2004 is het al geleden dat de Belgen nog eens konden winnen. "De jongens zijn gebrand op een topprestatie", zegt bondscoach Joël Smets.

  2004, zolang is het al geleden dat België nog eens op het hoogste trapje stond in de Motorcross der Naties. Met Ken De Dycker, Clement Desalle en Jeremy Van Horebeek wil bondscoach Joël Smets in de voetsporen van Stefan Everts, Kevin Strijbos en Steve Ramon treden.

  "Bijna tien jaar, dat is lang voor een motorcrossland als België", zegt Smets aan Sporza. "Het leeft enorm bij de rijders, ze zijn gebrand op een topprestatie."

  Als de Belgen willen winnen, zullen ze in de eerste plaats voorbij de Verenigde Staten, die van 2005 tot 2011 wonnen, en titelverdediger Duitsland moeten.

  "De Amerikanen zijn topfavoriet. Zij kunnen vissen in een vijver van 300 miljoen mensen en hebben dan ook meer kwaliteit in de breedte. Maar wij staan daar, in de poll, niet ver achter."

  "Maar ook met de Duitsers moeten we rekening houden. Vorig jaar hebben zij zich overtroffen (foto). Dit jaar dragen zij wel de druk van de favorieten mee en het thuisvoordeel kan ook een nadeel zijn, door de spanning die dat met zich meebrengt. Bovendien heeft Max Nagl een heel deel van het seizoen gemist door een virale infectie."

  Van het parcours wordt gezegd dat het snel is. Is dat in het voordeel van een land? "Nee. Het sterkste land zal winnen en de anderen zullen niet kunnen zeggen dat het aan het parcours lag."

  "Heel goeie voorbereiding achter de rug"

  De Belgen zijn er volgens Smets helemaal klaar voor. "Ken De Dycker heeft onlangs nog wel een enkelblessure opgelopen, maar niet van die aard dat hij wedstrijden moest missen. Hij heeft die wel maar op 70-80 procent kunnen rijden. Gelukkig heeft hij de laatste twee weken weer voluit kunnen trainen zonder hinder."

  "Jeremy Van Horebeek en Clement Desalle hebben de laatste weken ook een heel goeie voorbereiding gehad. Desalle won drie van de laatste vier GP's, daar heeft hij vertrouwen uit geput. En Van Horebeek heeft in zijn eerste jaar in de MX1 laten zien dat hij heel wat in zijn mars heeft."