• home
 • video
 • pas verschenen

  Brian Cookson is de nieuwe voorzitter van de UCI

  Cookson leidt sinds 1997 de Britse wielerbond.

  In de marge van het WK in Firenze is de nieuwe topman van de wereldwielerfederatie UCI verkozen. De 62-jarige Brit Brian Cookson versloeg huidig voorzitter Pat McQuaid met 24-18 en mag de UCI de volgende vier jaar leiding geven.

  De verkiezing in het roemrijke Palazzo Vecchio met zijn prachtige muurschilderingen was van 9u tot 14u15 het toneel van wat waarnemers ter plaatse een "schertsvertoning" noemen.

  Een hele tijd woedde de discussie of de stemming al dan niet geheim diende te gebeuren. "Het was een circus", zegt Radio 1-commentator Christophe Vandegoor.

  "De hongerklop dreigde, tot rond 14u15 de Algerijnse kiezer opstond en zei: "Laten we ons verstand gebruiken en eindelijk stemmen". Daarop stond Cookson op en die antwoordde: "Okay, let's do this"."

  42 afgevaardigden (14 uit Europa, 9 uit Azië en Amerika, 7 uit Afrika en 3 uit Oceanië) konden uiteindelijk hun stem uitbrengen. Zittend voorzitter McQuaid haalde bakzeil met 18 stemmen tegen 24 voor uitdager Cookson.

  "De campagne was intens, maar het echte werk begint nu pas"

  Zo komt voor McQuaid een einde aan een achtjarig bewind. De Ier volgde in 2005 Hein Verbruggen op aan het hoofd van de UCI, maar lag al een tijdje zwaar onder vuur door een cascade aan dopingperikelen (onder meer de zaak-Lance Armstrong).

  Daardoor verloor McQuaid de steun van zijn Europese kiezers. Zelfs in zijn eigen Ierland en Zwitserland, waar hij woont, kon hij niet meer op genade rekenen.

  "Het is een enorme eer om verkozen te worden. De campagne was intens, maar vanaf nu begint het echte werk", verklaart Cookson (foto), die in zijn electoraal programma een breekpunt maakte van de oprichting van een onafhankelijke dopinginstantie (dus buiten de UCI).