• home
 • video
 • pas verschenen

  Gilbert: "Verkenning geeft mij vertrouwen"

  Gilbert test de benen en is tevreden.

  0 / 0

  Gilbert test de benen en is tevreden.

  Philippe Gilbert heeft vanochtend samen met zijn ploegmakkers van de Belgische selectie het WK-parcours afgelegd. Na de trainingstocht was Gilbert zeer te spreken over de omloop in Firenze. "Ik ben zeer blij met onze verkenning. Ze geeft vertrouwen en dat is belangrijk." Bakelants ziet "geen rol weggelegd voor Froome".

  "Ik heb drie rondjes gereden, ik vind het een heel mooi parcours. Lastig, maar vrij snel. Er zitten twee mooie beklimmingen in en in de afdaling en de rechte stukken kan het echt snel gaan", zegt Gilbert aan Sporza.

  "Welk type dit het beste zal verteren? Een renner van het klassieke werk die kan klimmen, zeker met al die hoogtemeters. Ik hoop alleen dat het niet zal regenen, want als er olie op dat nieuwe asfalt ligt, worden de wegen spekglad."

  Is dit nu echt het zwaarste parcours in jaren? "Zoiets wordt snel gezegd. Als je hier alleen maar komt trainen en niet klaar bent om af te zien, is het altijd lastig", zegt Gilbert.

  "Maar als je hier met het gevoel van de koers rijdt, is het meteen minder lastig. Je bent geconcentreerd en dan gaat het sneller. Neen, ik vind het echt heel mooi."

  Via Salviati, op vijf kilometer van de finish, zou wel eens het cruciale punt kunnen worden. "Misschien. Maar iemand die heel sterk is kan ook al wegrijden op de klim ervoor en zijn voorsprong behouden."

  Bakelants: "Froome kan hier niets komen doen"

  Ook Jan Bakelants hield een tevreden gevoel over aan zijn verkenning. "Het is een mooi en snel parcours."

  "Het voelt een beetje Formule 1, zo is wielrennen bedoeld. Maar het zal ook heel lastig zijn", blikt Bakelants vooruit.

  "Een type Froome zal hier wel niets kunnen doen, denk ik. Het zal eerder voor explosieve types zijn. Bovendien moet het met die afdalingen ook iemand zijn die behoorlijk technisch is en veel zelfvertrouwen heeft."

  "Ik zal zeker mijn ding kunnen doen voor Philippe. Wat dat ding is? Daar is nog niet over gesproken. Dat is ook niet nodig. Wie goed is zal hier automatisch wel vooraan uitkomen."

  Van Avermaet: "Sagan en Cancellara zijn de favorieten"

  "Ik heb het parcours vorig jaar al eens verkend en het is nog steeds even lastig," zegt Van Avermaet. "De eerste klim is echt lang en de tweede is kort en steil. Voor elk wat wils, dus."

  De weersomstandigheden kunnen zondag een belangrijke rol gaan spelen. "Wanneer het regent wordt het spekglad. Dan wordt het gevaarlijk. Zeker met die technische afdaling na de eerste klim. Maar we moeten er door."

  Wie moeten de Belgen vrezen zondag? "Ik denk dat Cancellara en Sagan de te kloppen mannen worden. Zij zijn heel sterk bezig en kunnen zowel bergop als bergaf hun plan trekken."

  Gilbert en Van Avermaet rijden zij aan zij

  Gilbert laat zijn gezellen eventjes achter