• home
 • video
 • pas verschenen

  Ben Johnson: "Ik heb 25 jaar moeten boeten"

  Ben Johnson keert 25 jaar later terug op piste van Seoel.

  Exact 25 jaar na de "vuilste sprint" uit de olympische geschiedenis is Ben Johnson teruggekeerd naar het olympisch stadion in Seoel. Daar riep Johnson de huidige generatie atleten op om niet dezelfde fouten te maken als hijzelf.

  24 september 1988: Ben Johnson verslaat overtuigend zijn grote rivaal en tegenpool Carl Lewis op de Olympische Spelen in Seoel. Johnson blaast Lewis weg in een wereldrecord, 9"79.

  Drie dagen later staat de sportwereld op zijn kop. Johnson is betrapt op het gebruik van steroïden. Hij moet zijn wereldrecord en gouden medaille inleveren en wordt voor twee jaar geschorst.

  De affaire dwingt iedereen de ogen te openen voor dopinggebruik in de sport. Zeker wanneer de Canadees vijf jaar later opnieuw betrapt wordt op doping. Hij wordt levenslang geschorst.

  Dinsdag 24 september 2013 is Ben Johnson teruggekeerd naar het olympische stadion in Seoel. Seoel is de laatste stad die hij aandoet in het kader van een wereldwijde campagne tegen doping. Johnson ondersteunt de campagne, want als geen ander kent hij de gevolgen van dopinggebruik. "Ik ben gekruisigd geweest en 25 jaar later moet ik nog altijd boeten."

  Recente dopinggevallen als die rond Tyson Gay en Veronica Cambell-Brown bewijzen dat er nog altijd atleten zijn die zich laten verleiden. "De dopingtesten gaan er op vooruit en worden steeds nauwkeuriger, maar ook doping evolueert mee", waarschuwt Johnson.

  "Zelfs zonder doping had ik gewonnen in 1988"

  Ook 25 jaar na datum heeft Johnson het verlies van de gouden medaille nog niet verwerkt. "Ik zou ook zonder doping de sprint hebben gewonnen in 1988. Waarom ik doping nam? Daar dacht ik niet over na. Het was mijn lot."

  Uiteindelijk raakte zes van de acht deelnemers van de bewuste 100 meter in Seoel betrokken bij verschillende dopinggevallen.