• home
 • video
 • pas verschenen

  Baeyens: "We hoeven niemand te vrezen"

  Baeyens: "Mentaal waren we heel sterk in de tiebreak."

  De Belgische volleybalmannen hebben zich met een knalprestatie tegen Italië geplaatst voor de kwartfinales van het EK. "Ik heb gezegd: "Chapeau, gasten." Want wat ze in de tiebreak hebben laten zien, dat was mentaal heel sterk", zegt bondscoach Dominique Baeyens.

  "We begonnen heel aarzelend aan de wedstrijd, er zat weinig energie in de ploeg", vertelt Baeyens aan Sporza. "Ze zetten ons echt wel onder druk, zowel qua service als block. Het was heel moeilijk."

  "Maar dan ineens gebeurt er iets wat wij zaterdag in de eerste set min of meer hebben meegemaakt. Italië controleerde ons volledig met op een bepaald moment een voorsprong van zo'n vijf punten in de eerste set."

  "Maar een dubbele wissel van ons rendeerde, we kwamen iets dichter en toen kwamen die aanvallende fouten van Italië. En dan voel je toch dat dat team kwetsbaar is. Als je ze kan doen twijfelen, zijn ze kwetsbaar, hoe goed die spelers ook zijn."

  "Vanaf dat moment besef je dat alles mogelijk is, maar dat we de tiebreak zo zouden domineren, dat had ik nooit durven te dromen. Na de wedstrijd heb ik gezegd: "Chapeau, gasten!" Want mentaal was dat echt sterk, die blitzstart in de tiebreak, na de opdoffer van de nog verloren vierde set."

  "Nog niet het beste gezien van dit team"

  Woensdag spelen de Red Dragons in de kwartfinales tegen Servië of gastland Denemarken, dat in de groepsfase al met 3-1 werd verslagen. Maar wellicht wordt het Servië, de titelverdediger. Wat kunnen de Belgen daar tegen?

  "Als je eenmaal bij die laatste acht bent, is alles mogelijk", zegt Baeyens. "En als je een grootmacht als Italië kan kloppen en dan nog op zo'n manier, want dit is geen toevalstreffer, dan hoef je niemand te vrezen en kan alles."

  "We hebben ook nog niet het beste gezien van dit team, we kunnen nog iets beter. We zullen wel zien. Maar we mogen niet naast onze schoenen gaan lopen."

  "Ons team is zich vooral heel bewust van wat het kan en wat het niet kan. En dat is een heel belangrijke eigenschap in topsport."

  "Maandag meer nieuws over blessure Verhanneman"

  Tegenvaller voor de Belgische ploeg is de blessure van Matthijs Verhanneman. Die viel gisterochtend op de training uit. "Dat is eigenlijk echt wel godgeklaagd", zegt Baeyens.

  "Het was een heel lichte training en in het laatste halfuur mocht iedereen doen waar hij zin in had. Hij wou nog wat in receptie gaan staan en heeft zich op een of andere rare manier verstapt."

  "Het bleek toch erger dan gedacht en een uur na de training was al duidelijk dat hij tegen Italië niet zou spelen. We weten nog niet hoe erg het is. Morgen (maandag) is er een onderzoek voorzien, een echografie. En dan pas zullen we weten of hij nog in aanmerking komt voor de rest van het toernooi. En dat hoop ik wel, want hij is een belangrijke pion in dit team."

  "Maar zijn vervanger, Kevin Klinkenberg, heeft het fantastisch gedaan, vooral in receptie. Hij was niet stuk te krijgen en dat was toch een belangrijke basis voor deze overwinning. Chapeau voor hem."