• home
 • video
 • pas verschenen

  "Kompany was baas, Fellaini verdronk mee in het middenveld"

  "Kompany wint het duel met Rooney op punten."

  Het Manchester City van Vincent Kompany maakte gisteren het Manchester United van Marouane Fellaini belachelijk. Sporza-journalist Gert Gommé volgde de Engelse topper voor Sportweekend. Wat vond hij eigenlijk van de prestatie van de twee Belgische internationals?

  "Vincent Kompany heeft absoluut bekoord. Manchester City heeft hem nodig voor rust en stabiliteit. Kompany is autoritair in de verdediging en sterk in het uitvoetballen", zegt Gommé.

  "Maar niet alleen dat. Zijn aanwezigheid straalt af op de hele ploeg, het zorgt voor een mentale boost bij City."

  "Kompany maakte wel twee foutjes. Uit het eerste slechte balcontact kwam een kans voor United, maar Kompany herstelde het zelf."

  "Op het einde van de match verloor hij de bal aan de hoekschopvlag, waardoor Fellaini een kans kreeg. Gelukkig voor Kompany zonder gevolgen. Buiten die foutjes is Kompany niet echt getest. United was daarvoor niet sterk genoeg."

  "Van zijn blessure viel helemaal niets meer te merken. Fysiek kende Kompany geen ongemakken. Hij ging voluit in de duels en die waren vaak hard: Kompany vocht de hele wedstrijd robbertjes met Wayne Rooney. Daarin was Kompany de baas. Hij komt als winnaar op punten uit de bus."

  "Er bestaat geen twijfel over: als hij geen terugval krijgt, is Kompany is klaar voor de cruciale WK-voorrondewedstrijd tegen Kroatië."

  "Marouane Fellaini verdronk mee in het middenveld"

  "De prestatie van Fellaini, die als verdedigende middenvelder speelde, valt moeilijk te beoordelen op basis van deze wedstrijd. Het hele middenveld werd overlopen en daar verdronk hij mee in", zegt Gert Gommé.

  "Onwaarschijnlijk hoe die ploeg in elkaar stuikte. Van Persie was er niet bij en dat merk je. Van Persie geeft zekerheid, want die kan een bal bijhouden. Met Van Persie en Rooney samen heb je een sterke voorhoede."

  "Zonder zijn goals zou United het vorig seizoen een stuk slechter gedaan hebben. Het probleem is niet Rooney, maar Welbeck, die tekort komt. Rooney had een voet in 40 van de laatste 44 goals. Die statistiek zegt iets."

  "Fellaini kon zijn stempel niet drukken, zoals hij dat bij Everton wel deed. Al was het wel moeilijk voor hem: voor het eerst een basisplaats in de competitie en dan meteen in de stadsderby. Het is nog wat zoeken."

  "Fellaini kwam weinig in de box. Enerzijds had dat te maken met zijn rol, anderzijds met vertrouwen. Wat mag, wat mag niet? Toch is er rond Fellaini weinig onzekerheid: die zal in de ploeg blijven."

  "Wat ze bij Manchester United missen op het middenveld is de creatieve man. Een type-Nasri, de man van de match volgens mij, hebben ze niet. Nasri is iemand met ideeën die iets op gang zet."

  "United haalt nu 7 op 15. Dat zegt veel. Ze zijn hun aura kwijt om iedereen in te blikken. Er is weinig vertrouwen in de ploeg. Het individuele talent is er wel, maar de weg is nog lang."

  Bekijk de samenvatting van City-United hieronder in Sportweekend: