• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "De Bruyne is dé man bij België"

  Na de 0-2-overwinning van vrijdag in Schotland staat België al met anderhalf been op het WK. Peter Vandenbempt analyseert de Rode Duivels en hun WK-campagne tot nu toe. "Kevin De Bruyne is dé man van deze kwalificatiecampagne", vindt Vandenbempt.

  "Het was vrijdag geen spektakelstuk, wel een volwassen wedstrijd. Die stap hebben de Rode Duivels gezet", vertelt commentator Peter Vandenbempt over de zege van België in Schotland. "Ze namen de Schotten meteen in een houdgreep. Af en toe losten ze die, maar niet te vaak. De Rode Duivels hebben gedaan wat nodig was."

  "Kleine kanttekening: de defensie werd niet echt getest. Schotland was niet in staat om een deftige aanval in mekaar te knutselen. Al vind ik Lombaerts wel een onderschatte speler. Ik merk momenteel nog weinig verschil met Vermaelen."

  De keuze voor Defour als vervanger van Hazard draaide goed uit. Vandenbempt: "Hij heeft de concurrentie op het middenveld nog wat aangescherpt. In de voorbeschouwingen kwam je hem nergens tegen. Dembele of Chadli zouden de rol van Hazard overnemen. Wilmots bracht Defour op basis van zijn prestaties bij Porto, waar hij nu in de ploeg staat, en op basis van de trainingen."

  "Defour speelde wat hoger dan gebruikelijk, in een omgekeerde driehoek. En hij deed dat voortreffelijk. Defour is een bikkelaar, loopt slim en kan ook een doelpunt maken."

  "De Bruyne blonk andermaal uit", gaat Vandenbempt voort. "Hij is dé man van de kwalificatiecampagne. Hij voetbalt zo zuiver, handelt zo snel en is bepalender dan Hazard bij de Rode Duivels."

  "Nu is het uitkijken of hij veel zal spelen bij Chelsea, want hij moet zich goed voelen om goed te presteren. De Bruyne is niet de man die vanaf de bank toekijkt, invalt en het verschil maakt. Bij Chelsea is er ook ene Willian, een transfer van 40 miljoen. Als hij niet van de bank komt, moet hij elders aan de slag waar hij zich kan klaarstomen voor een formidabele Wereldbeker."

  "Als Bakkali voor België kiest, wordt het kantje boord voor Mertens"

  De kwalificatiecampagne van de Rode Duivels is indrukwekkend. "Zeven zeges, 12 op 12 op verplaatsing en geen enkel tegendoelpunt buitenshuis: dat zijn cijfers van landen als Duitsland en Nederland", vindt Vandenbempt.

  "De Duivels zijn duidelijk geëvolueerd. De voorbije jaren lagen Servië en Kroatië België niet. Nu kunnen de spelers een wedstrijd lezen, zijn ze geduldig en slaan ze toe op het gepaste moment."

  Eén punt heeft België nog nodig voor Brazilië. "Vergelijk het met een renner die de piste van Roubaix opdraait met vijf minuten voorsprong. Als hij niet valt, kan het niet meer foutlopen."

  "Tien jaar lang zeiden we dat het mathematisch nog mogelijk was. Nu is enkel een uitschakeling mathematisch nog mogelijk", lacht Vandenbempt.

  "Ik vrees voor de spelers die nu nog geen deel uitmaken van de kern. Marc Wilmots heeft zijn groep gevormd. Je moet enkele weken op mekaars lip leven en dat doe je beter met jongens die mekaar al goed kennen. Tenzij er nog veel blessures vallen, wordt het moeilijk voor spelers als Vossen, De Camargo en Lestienne. Ook voor Mertens wordt het kantje boord, zeker als Bakkali voor België kiest."