• home
 • video
 • pas verschenen

  Tokio is gaststad van Olympische Spelen in 2020

  IOC-preses Jacques Rogge maakte het nieuws bekend.

  Tokio mag de Olympische Spelen van 2020 organiseren. De Japanse hoofdstad werd door de leden van het IOC verkozen boven Istanbul en Madrid.

  Geen twee zonder drie dus voor Madrid, dat al voor de derde keer op rij naast de organisatie van de zomerspelen grijpt. Madrid viel af na de eerste stemronde, waarin de Spaanse hoofdstad aanvankelijk wel evenveel stemmen vergaarde als Istanbul. In een tiebreak-stemronde haalde Istanbul het met 49-45.

  Op het IOC-congres in Buenos Aires moesten de leden van het Internationaal Olympisch Comité dus kiezen tussen Tokio en Istanbul. En het werd dus Tokio, dat voor de tweede keer de zomerspelen mag organiseren. De eerste keer was in 1964. België veroverde toen met Gaston Roelants en Patrick Sercu twee gouden medailles. Walter Godefroot pakte er brons.

  "Ik wil iedereen van de olympische beweging bedanken. Het zullen mooie Spelen worden in Tokio", sprak een dolgelukkige Shinzo Abe, de premier van Japan. Abe haalde ook meteen herinneringen op aan Tokio '64. "Als ik mijn ogen sluit, herinner ik me nog de openingsceremonie. Het was fantastisch", zei Abe, die tien jaar oud was in 1964.