• home
 • video
 • pas verschenen

  Leukemans: "WorldTour-ploeg hoeft niet per se"

  Leukemans won dit seizoen de Druivenkoers.

  Nu Vacansoleil de geldkraan dichtdraait, zit Björn Leukemans nog zonder werkgever voor 2014. Al doet hij erg geheimzinnig over zijn toekomst. Over een ding is hij alvast duidelijk: "Waarom moet ik per se voor een WorldTour-ploeg rijden?"

  Vacansoleil-DCM houdt er aan het einde van dit seizoen mee op. Björn Leukemans (36), al sinds 2009 bij de Nederlandse ploeg, moet op zoek naar een nieuwe broodheer. Het Nieuwsblad voelde de renner aan de tand over zijn toekomstplannen.

  "Wie zegt dat ik nog geen nieuwe ploeg heb", doet Leukemans geheimzinnig over z'n toekomst. "Ik hoef ook niet per se voor een WorldTour-ploeg te rijden. De grote rittenkoersen zeggen me niets. Eendagskoersen zijn mijn ding."

  Philippe Gilbert had Leukemans er graag bij gehad bij BMC, maar die overgang gaat niet door. "Dat voorstel had ik aangenomen, maar hun klassieke kern zat vol. Ze wilden klimmers. De groeiende invloed van Allan Peiper (de Australische ploegleider) zal ook geen goed hebben gedaan aan mijn zaak."

  Leukemans blijft wel rustig bij zijn situatie, al is het voor andere renners wel zorgwekkend. "Dit is de zwaarste crisis die ik heb meegemaakt. Sommigen zullen moeten inleveren of zelfs stoppen."

  "Maar ik maak me minder zorgen. Ik heb toch al iets bewezen. Zorgen leiden tot alleen maar meer druk."

  "WK? Solliciteer niet in de krant"

  Vorig jaar loodste Leukemans Philippe Gilbert naar de regenboogtrui in Valkenburg. Krijgen we dit jaar een gelijkaardig scenario in Firenze? "Ik denk niet aan het WK", zegt Leukemans.

  "Komt het, goed. Komt het niet, ook goed. Het parcours zou vergelijkbaar zijn met dat van de wedstrijd in Montréal. Daar eindigde ik al in de top 10. Ik kan dus mee."

  "Maar ik ben niet het type dat solliciteert in de krant. Ze moeten zelf maar de keuze maken."