• home
 • video
 • pas verschenen

  Casteels: "Eerste duel is geen sleutelwedstrijd"

  De Belgian Lions nemen het om 17.45u op tegen Oekraïne.

  Vanavond beginnen de Belgian Lions aan het EK in Slovenië. Eerste tegenstander is Oekraïne. Sporza polste bij bondscoach Eddy Casteels naar zijn verwachtingen voor het toernooi. "De spelers leven echt toe naar dit EK."

  Het was al meer dan veertig jaar geleden dat de Belgische basketploeg zich voor de tweede keer op rij kon plaatsen voor het EK. Een mooie prestatie, maar bondscoach Eddy Casteels wil op dit toernooi "geen meeloper zijn".

  "Alle tegenstanders zijn gevestigde waarden. Wij zijn op zoek naar die status. Zij hebben allemaal talenten uit de NBA of de Euroleague, maar wij willen geen meeloper zijn", zegt Casteels.

  "In ons eerste duel tegen Oekraïne zullen we lengte tekortkomen. In de voorbereiding hebben we een antwoord gevonden op dat probleem door agressief te verdedigen. Dat moeten we nu toepassen."

  Hoe belangrijk is een goeie start voor het vervolg van het toernooi? "Winst in de eerste wedstrijd zal een enorm positieve impact hebben. Maar het levert je weinig op als je in de volgende duels ten onder gaat. Dit is niet de sleutelwedstrijd."

  "Durven incasseren als coach"

  In de oefenwedstrijden moesten de Lions vaak hun meerdere erkennen in hun tegenstander, maar daar ziet Casteels geen graten in. "We kregen uitnodigingen van toplanden zoals Litouwen en Rusland. Dat is een evolutie. Ik verlies liever van sterke tegenstrevers dan altijd te winnen van kleinere opponenten. Je moet als coach durven te incasseren."

  "Mijn spelers zijn er klaar voor. Ze leven er naar toe en dat is het belangrijkste. Als het hart er niet is, helpen tactische en technische informatie niet."

  "Deze ploeg heeft een mooie toekomst. Elke keer aanwezig zijn op het EK: dat moet het einddoel zijn."

  Om 23.15u kunt u op OP 12 kijken naar een samenvatting van het eerste duel van de Belgian Lions.