• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Den Spiegel: "Haalbare EK-poule, maar..."

  "Wat kunnen de 7e, 8e, 9e en 10e man bijdragen?"

  Twee jaar geleden op het vorige EK in Litouwen deed Tomas Van Den Spiegel nog mee. Nu trekt de ondertussen gestopte basketballer naar het EK in Slovenië als commentator. "Het is koffiedik kijken wat de kansen van de Belgian Lions betreft", vertelt hij aan Sporza. Woensdag opent België het EK tegen Oekraïne.

  Van Den Spiegel heeft de voorbereiding van de Belgian Lions van nabij gevolgd. "Ze leken mij er klaar voor. Ook omdat ze in een haalbare poule zitten."

  "Maar de blessure van Matt Lojeski vorige week - te vergelijken met die van Axel Hervelle twee jaar geleden zo net voor het EK - gooit roet in het eten. Daarom is het koffiedik kijken."

  "Het is zeer moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren. Er zijn drie à vier haalbare ploegen, zoals Groot-Brittannië, Duitsland en Israël, net zoals twee jaar geleden. Maar wat de ene kant op kan, kan ook de andere kant op. Je kunt ook alle matchen verliezen." Zoals twee jaar geleden.

  Zonder Lojeski moet België de ambities bijstellen, beseft Van Den Spiegel. "Lojeski is een supertalent. Hij is altijd goed voor 15 à 20 punten vanaf de vleugel en hij neemt veel druk weg van de andere jongens."

  "Zo zal Van Rossom (foto), als dragende point guard misschien wel de belangrijkste speler in het team, nu vijf topmatchen op rij moeten spelen, waarbij iedereen hem viseert."

  ""Wat doet 7e tot 10e man?"

  België haalt het EK voor de tweede keer op rij. In 2011 was dat van 1993 geleden. Maar Van Den Spiegel plaatst daar een kanttekening bij.

  "Vroeger deden er maar 16 landen mee, sinds twee jaar zijn er dat 24. Dus het is een must om erbij te zijn."

  "Matchen winnen op een EK is echter nog iets anders. We hebben altijd een goed team gehad, maar het ontbreekt ons aan talent en kwaliteit. Dat moeten we compenseren met onze vechtlust en heel goeie mentaliteit. Maar soms lukt dat niet."

  "Ons probleem gaat vooral zijn hoe diep onze ploeg is. Zes à zeven jongens kunnen het niveau aan en hebben genoeg ervaring. Daarnaast zijn er een paar nieuwe jongeren bij."

  "Voor hen is het de eerste keer. Dat is een grote stap, want het verschil tussen het Belgische niveau en het Europese topniveau is nog altijd vrij groot."

  "Ik hoop dat die jongens iets kunnen bijdragen. Als die zevende, achtste, negende en tiende man echt iets kunnen bijdragen, gaan we misschien wel heel ver geraken."

  "We ontberen offensieve kwaliteit, die Lojeski kon brengen. Maar ik zie het positief in. Met een goeie eerste match tegen Oekraïne, kunnen we vertrokken zijn..."