• home
 • video
 • pas verschenen

  Manchester United koopt Fellaini voor 32,4 miljoen euro

  Fellaini glundert als nieuw lid van de United-familie.

  Marouane Fellaini is op de valreep nog door de transferpoorten geglipt. De inkt van zijn contract bij Manchester United was nog niet droog toen het middernacht sloeg. Op de bevestiging van zijn overgang was het dan nog een uur extra wachten. Everton incasseert 32,4 miljoen euro voor de Belgische international. Fellaini: "Mijn droom gaat in vervulling."

  Fellaini was op de slotdag naar Everton gestapt om een officieel transferverzoek in te dienen. Hij hoopte zo zijn droomovergang in een stroomversnelling te krijgen, maar toch duurde het tot de laatste seconden voor de deal rond was.

  Details over de overeenkomst heeft United niet laten uitlekken, maar Everton deed dat wel. De club maakte op haar website bekend dat de transfersom 32,4 miljoen euro bedraagt. Dat is 12,4 miljoen meer dan Everton in 2008 aan Standard betaalde.

  Op Old Trafford mag Fellaini weer samenwerken met David Moyes, waar hij alle vertrouwen van kreeg in Liverpool en vijf mooie seizoenen mee beleefde. Hij krijgt er rugnummer 31.

  In 173 wedstrijden voor Everton maakte Fellaini niet alleen indruk met zijn 32 doelpunten, ook zijn presence, vechtlust, fysieke paraatheid en techniek passen als gegoten in het Engelse voetbal.

  Moyes: "Fellaini zal een groot surplus brengen"

  "Ik ben dan ook uitermate verheugd dat Marouane naar hier komt", zegt Moyes. "Fellaini is een uitmuntende speler die een groot surplus zal brengen in mijn selectie."

  "Marouane is jong, heeft een goeie mentaliteit en leert nog elke dag bij. Hij is een uitstekende prof en volgens mij een van de beste middenvelders van de laatste jaren in de Premier League."

  "Iedereen bij United voelde aan dat we op ons middenveld nog wel iemand konden gebruiken. Na het pensioen van Scholes en de onbeschikbaarheid van Fletcher zitten we daar wat dun in het personeel."

  "Bovendien kan Marouane zowel controlerend in het midden spelen als achter de spitsen, dat is onmiskenbaar een extra troef."

  Fellaini: "Mijn kinderdroom gaat in vervulling"

  Dat Fellaini zelf in de zevende hemel vertoeft, hoeft geen betoog. "United is de grootste club ter wereld. Ik ben enorm blij. Dit is een zeer groot moment", zegt hij.

  "Het is een erg lange en moeilijke dag geweest. Ik heb tot het einde moeten wachten op een doorbraak, maar nu het zo ver is, gaat mijn kinderwens in vervulling. Van deze club droomt iedereen en ik denk dat ik hier een toegevoegde waarde kan brengen."

  "Ik ken coach Moyes al jaren. De kans om weer met hem te werken, wou ik niet laten liggen. Ik heb echt niet lang hoeven na te denken om op de boot te springen. Rest me alleen nog Everton en zijn supporters te danken voor de geweldige tijd."

  Nog 2,5 miljoen euro voor Standard

  Ook Standard verdient nog aan de transfer van Fellaini. Standard had bij de verkoop van Fellaini een clausule in het contract dat het 20% kreeg van de meerwaarde die Everton bij een doorverkoop zou incasseren. 

  Everton kocht hem voor 20 miljoen bij Standard en verkocht hem nu voor 32,4 miljoen. 20% van 12,4 miljoen is om en bij de 2,5 miljoen euro. Dat belandt dus op een Luikse rekening.