• home
 • video
 • pas verschenen

  Demarez over transfers Duivels: "Vrees voor Mertens"

  Mignolet, Fellaini, Alderweireld en Mertens bij hun nieuwe club

  Zeven jonge Rode Duivels zijn deze zomer van club verhuisd. Sporza-voetbaljournalist Eddy Demarez laat zijn licht schijnen over hun keuze. Ook met het oog op het WK In Brazilië.

  Marouane Fellaini (Everton > Manchester United)

  Demarez: "Ik denk dat hij geen betere keuze kon maken, omdat er een trainer zit die hem heel goed kent en dus weet waarom hij hem aantrekt. Hopelijk komt Moyes niet in de problemen, want ze maakten geen geweldige start. Maar Man.United is wel een stabiele club. Plus ze hebben veel betaald, Fellaini zal zijn kansen wel krijgen. Centraal op het middenveld heeft hij zeker zijn plaats."

  "Dit is een hoger niveau dan Everton, met een betere ploeg en betere spelers, dus hij zal nog beter worden. Misschien krijgt hij ook wat meer rust, wat ook in zijn voordeel en dat van de Rode Duivels kan spelen. Hij zal wel anders moeten leren spelen in een dominante ploeg."

  Romelu Lukaku (Chelsea > Everton)

  Demarez: "Dit is niet echt een keuze, deze overgang is hem een beetje opgelegd. Hij wou liever naar West Brom, zijn vorige club, dat in hem geloofde. Everton is net iets hoger dan West Brom, dus een stap vooruit. Hij zal er ook kunnen samenspelen met Mirallas."

  "In vergelijking met Chelsea zal hij wel meer spelen. Sportief is dit dus beter. De vraag is in welke mate hij mentaal een klap heeft gekregen, maar hij moet zich optrekken aan het feit dat hij enkel “uitgeleend” is."

  Toby Alderweireld (Ajax > Atletico Madrid)

  Demarez: "Atletico is een ploeg voor hem. Alderweireld is een sterke, grote verdediger. Ik vind dit persoonlijk voor hem een goeie club, in sowieso een betere ploeg en competitie dan Ajax en Nederland. Hij zal voetballend beter worden en vooruitgang boeken."

  "Ik ga ervan uit dat hij aangetrokken is voor het centrum, wat misschien minder goed is voor de nationale ploeg waar hij rechtsachter is. Maar dat was ook bij Ajax het geval. Hij zal zeker zijn matchen spelen, al is er wel meer concurrentie dan bij Ajax."

  Dries Mertens (PSV > Napoli)

  Demarez: "Napoli is een fantastische ploeg, die wellicht meedoet voor de titel in de Serie A. Op dat vlak is het een goeie club, maar ik vrees dat de concurrentie voor Mertens te sterk zal zijn."

  "Hij lijkt me ook niet het type voetballer voor Italië. Om beter te worden moest hij weg uit Nederland, maar hij is meer een speler voor de Franse competitie. Hopelijk overkomt hem niet hetzelfde wat De Mul bij Sevilla overkwam. Ik vrees dat hij zijn WK-kansen niet vergroot, want er is ook veel concurrentie op zijn positie. Tenzij hij zich in de ploeg knokt."

  Kevin De Bruyne (Werder > Chelsea)

  Demarez: "Misschien was hij beter naar Dortmund gegaan, wat hij zelf ook graag wou. Maar hij heeft absoluut de kwaliteiten om het bij Chelsea te maken. Hij heeft iets unieks, er zijn er zelfs in Engeland geen vijf die zo’n lange pass hebben."

  "De kern bij Chelsea is zo ontzettend breed, hopelijk kan hij voldoende matchen spelen en dan denk ik aan 1 op 2. Hij heeft zich bewezen in de voorbereiding, maar hij staat niet vast in de basis. Op zijn positie is er ook veel concurrentie: Hazard, Mata, Oscar, Schürrle. Als hij niet genoeg speelt, dan kan hij in januari nog in de Bundesliga aan de bak."

  Simon Mignolet (Sunderland > Liverpool)

  Demarez: "Die moest weg bij Sunderland, want daar zou hij nooit Courtois kunnen bedreigen als eerste doelman bij de Duivels. Zeker door zijn start bij Liverpool zet hij meer druk op Courtois, wat voor beide keepers goed is."

  "Bij Liverpool is hij sowieso eerste doelman. Stel dat Courtois geblesseerd geraakt en Mignolet speelt goeie matchen met België, dan blijft hij misschien staan. Voor zijn WK-kansen is het zeker een goeie zaak. Hij zal sowieso zijn werk hebben bij Liverpool."

  Nacer Chadli (Twente > Tottenham)

  Demarez: "Ook Chadli moest naar een sterkere competitie. Hij kon niet meer beter worden in Nederland, daar ging het te gemakkelijk. Het is wel te hopen dat hij minder blessures krijgt dan de afgelopen jaren. Als hij fit is, dan kan hij zich in de ploeg spelen."

  "Hij heeft een lichaam dat gemaakt is voor de Engelse competitie, is snel en technisch sterk. Misschien kan hij zich opwerpen als vervanger van Bale. Hij heeft ook het voordeel dat er met Vertonghen en Dembele al wat Belgen rondlopen bij Tottenham. Het is een goeie keuze, op voorwaarde dat hij genoeg matchen speelt."