• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Veel zorgen bij Anderlecht"

  "Anderlecht is enorm kwetsbaar achterin"

  Peter Vandenbempt analyseert de spektakelmatch tussen Zulte Waregem en Anderlecht, die op het eind gewonnen werd door de thuisploeg. En de voetbaljournalist van Sporza heeft ook aandacht voor de interne keuken van Standard en Club Brugge. "In Luik heerst de totale euforie en bij Club begint Garrido een beetje op een Leekens-verhaal te gelijken."

  Met de onverwachte Europese kwalificatie donderdag en de overwinning gisteren in een geweldige wedstrijd trekt Zulte Waregem maar beter een streep onder die zomer van ellende. Het was tenslotte 1 september.

  Het bracht echt goed voetbal. Met een uitstekende Conte en Hazard (foto), die nog een keer toonde waarom Anderlecht en Genk hem zo graag wilden.

  Francky Dury heeft zijn ploeg daar weer zoals hij ze graag heeft. Felicitaties dus. En het is nu kijken naar de toekomst, met ook de beste Sven Kums erbij, oogt die zeer goed.

  "Van den Brom moet zich bezinnen over defensie en instelling"

  Anderlecht had ook kunnen winnen. Het speelde een heel sterk laatste half uur met veel kansen. En een verbluffend debuut van die man van vijf miljoen: Aleksandar Mitrovic. Een targetman met snelheid en kracht, een geweldige detente en oog voor het collectief met twee assists.

  In de tandem met Suarez (foto) zit veel muziek. Die speelden gisteren samen alsof ze dat al jaren deden.

  Tot daar het goeie nieuws voor Anderlecht, want er is best veel om zich zorgen over te maken. De manier waarop Anderlecht voor de rust speelde, dat is in één woord: slecht. Zonder vuur en zonder ideeën.

  En wat al een heel seizoen een probleem is, is de enorme kwetsbaarheid achterin. Drie goals tegen gisteren uit stilstaande fases, coach Van den Brom noemde het zelf "belachelijk".

  Anderlecht pakte tien tegendoelpunten in zes wedstrijden in België en lang niet tegen de beste ploegen. Je mag er niet aan denken dat straks Cardozo van Benfica of Ibrahimovic van PSG langskomt, dan krijgen we ze niet geteld op deze manier.

  Die kwetsbaarheid samen met de instelling waarmee zijn ploeg aan wedstrijden begint, daar moet Van den Brom zich de komende twee weken eens over bezinnen.

  "Duchâtelet heeft Luzon tot de tanden gewapend"

  Standard leidt in de competitie met 18 op 18 en zonder tegengoal. Het is de totale euforie. Het volk stormt erop af. Als je de truitjes op het veld legt, loopt het stadion nog vol.

  Je kunt nauwelijks geloven dat Sclessin twee maanden geleden in brand stond. Het volk revolteerde. (Preses) Duchâtelet werd overal achtervolgd: tot in zijn bureel of tot in de bioscoop. Standard stond op ontploffen.

  Voor mij was overigens het beeld van de speeldag: Duchâtelet die hevig geëmotioneerd mee applaudisseerde bij de voorstelling van Carcela. Het wijst erop dat hij zeer geleden heeft onder de volkswoede in Luik.

  We zullen nooit weten - hij zal het altijd ontkennen - of het precies door de zware druk van de fans is dat Duchâtelet een bocht van 180 graden heeft gemaakt.

  Ik denk van wel. Want ondanks zijn puissante rijkdom is hij altijd zeer krenterig geweest om transfersommen of lonen voor spelers te betalen. Hier is hij plots contracten van zijn sterkhouders beginnen te verlengen en te verhogen en heeft hij peperdure spelers gehaald.

  Hij heeft een zeer ruime kern samengesteld. Terwijl hij daarvoor - ook bij STVV - altijd vond dat hij spelers te veel had. Hij heeft allerlei dingen gedaan die hij daarvoor nooit deed. Natuurlijk is dat ook om de trainer, Guy Luzon, die hij hij zeer tegen de wil van de fans aanstelde in de plaats van Rednic, tot de tanden te wapenen om te slagen.

  Zo kan Duchâtelet het laatst en het best lachen met de titel. Dat is duidelijk het doel. De supporters zullen hem zo misschien op handen gaan dragen in plaats van te verketteren. De echte test moet nog volgen, maar het protest van de fans, daar horen we niet veel meer van. Ik ben benieuwd of Duchâtelet Standard nog gaat verkopen.

  Gudjohnsen is tragisch verhaal

  Club Brugge zit in het zog van Standard, maar rustig is het er niet. Tegen Waasland-Beveren werd Eidur Gudjohnsen uit de kern gelaten. Ik vind het een tragisch verhaal.

  Een voetballer van wereldklasse (geweest), die nu zo te kijk wordt gezet op het einde van zijn carrière. Dat is zeker niet alleen maar de fout van coach Garrido, die Gudjohnsen zwaar gedemotiveerd heeft.

  De verhalen over zijn weinig professionele houding buiten de kantooruren waren er ook al in zijn Cercle-periode. Maar daar werd hij toch als een keizer behandeld. Hij speelde waar en wanneer hij dat graag wilde.

  Ik vraag me af of ze dat bij het bestuur van Club Brugge ook al niet wisten, zeker dan zijn goeie vriend Gretarsson, technisch directeur bij Club.

  Maar het is ook waar dat het verhaal van Garrido niet aanslaat bij Gudjohnsen. Hij bracht hem in op verkeerde posities, heeft hem niet belangrijk gemaakt. Dan verliest zo'n speler - zeker op een lager niveau - zijn interesse. Hopelijk vindt Club Brugge vandaag nog een oplossing.

  Garrido begint beetje op Leekens-verhaal te lijken

  Club heeft dan wel gewonnen op Waasland-Beveren, maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de klok almaar luider tikt voor Garrido. Ik heb een beetje het gevoel dat het op een Leekens-verhaal begint te gelijken.

  Over de resultaten is weinig te zeggen, maar het voetbal is wisselvallig. Er komen almaar meer vragen van buiten- en binnenaf over zijn aanpak en keuzes, zijn voortdurende gewissel. Het aanhoudende verhaal ook over de blessures en een ploeg in constructie. En er is almaar meer gemor in de spelersgroep.

  Leekens had dan nog de poulefase van de Europa League gehaald. Garrido ligt er Europees uit. Ik heb de indruk dat hij niet goed snapt wat voor catastrofe dat voor een club als Club Brugge is. Ik denk dat hij er de komende wedstrijden goed aan doet om knopen door te hakken. Hij moet aan zijn bazen laten zien dat hij deze spelersgroep beter kan maken. Anders loopt het slecht af.

  Peter Vandenbempt