• home
 • video
 • pas verschenen

  Filip Joos: "Ik benijd Gareth Bale echt niet"

  "Een werkpunt van Bale? Zijn rechtervoet."

  Zowat 100 miljoen euro, de hoogste transfersom in de geschiedenis, heeft Real Madrid op tafel gelegd voor Gareth Bale. Ethisch of totaal niet te verantwoorden in deze tijden van economische crisis? Is een voetbalspeler, hoe goed hij ook moge zijn, zo'n astronomisch bedrag waard? Wij vroegen het aan voetbalcommentator Filip Joos.

  "Honderd miljoen euro: dat is geen enkele mens of ieder mens waard", zegt Joos. "Puur filosofisch is zo'n som van de pot gerukt en als voetballer is Bale dit niet waard op de schaal zoals die nu bestaat."

  "Bale is immers nog niet de beste voetballer ter wereld. Hij heeft de troeven om dat te worden, maar hij moet nog aan een flink aantal punten schaven. Aan zijn rechtervoet bijvoorbeeld, dat is een morele plicht."

  "Tegelijk moet je dit bedrag relativeren, want het is dan wel de duurste transfer, wie Lionel Messi wil gaan halen bij Barcelona, heeft daar 250 miljoen euro voor nodig."

  "Mijn gevoel zegt dat het in deze tijden en de financiële situatie van Real Madrid niet kan dat zo'n bedrag betaald wordt, maar op zich valt dat nog wel mee met die schulden van Real."

  "Zo was ik vorige week in de fanshop van Barcelona. Je kunt je niet voorstellen hoeveel mensen daar ieder voor honderden euro's aan merchandisingartikelen kopen. Ik ga het nog bijna geloven dat zo'n Bale op die manier zijn transfersom wel zal terugbetalen."

  "Hoe zal het gesteld zijn met het ego van Cristiano Ronaldo?"

  De kwaliteiten van Bale staan buiten kijf. In zijn eentje leverde hij Tottenham vorig seizoen een karrevracht punten op. Joos: "Hij is van een zeer goeie linksachter uitgegroeid tot een spectaculaire aanvaller, weliswaar vanaf de flank."

  "Vorig seizoen heeft Bale heel veel wedstrijden op het allerlaatste moment beslist, af en toe deed hij op dat vlak aan Michael Jordan denken. Het is 0-0: kom, geef hem de bal en hij zal hem vanaf 30 meter wel binnentrappen. Dat is een paar keer zeer spectaculair gelukt."

  "Bale heeft een fantastisch schot, een enorme versnelling en ziet eruit als een robot. Als je een bionische man moet maken, kom je uit bij Gareth Bale."

  "Real Madrid heeft er wel al zo eentje in huis met Cristiano Ronaldo. De ene op links, de andere op rechts: zo zal het wel worden. Allebei tegen hun voet, zodat ze naar binnen kunnen komen en hun schot lossen."

  "Ik maak me wel de bedenking hoe het met het ego van Ronaldo gesteld zal zijn als er eens een bal naar Bale op rechts gaat. Dat zal niet zonder slag of stoot gebeuren. En dan heb je nog die arme Benzema, die in de spits moet lopen en bliksemafleider voor die twee moet spelen..."

  "Het is echt bijzonder kinderachtig aan het worden"

  Over het salaris dat Bale zal toucheren, wordt in alle talen gezwegen. Maar dat de Welshman meer dan rijkelijk verloond wordt voor zijn diensten, staat als een paal boven water. Kan dat tot jaloezie leiden in de kleedkamer? Joos: "Spelers ondertekenen een contract voor een ongelofelijk vorstelijk loon, maar als er dan eentje een miljoen meer verdient - of zoals dat nu de mode is +1 euro meer dan de meestbetaalde... Het is echt bijzonder kinderachtig aan het worden."

  "Ook die voorzitter van Tottenham die wil dat Bale de duurste is, want dan kan hij het aan zijn supporters verkopen en komt hij in de geschiedenisboekjes... Je moet je nu maar eens voorstellen onder welke druk Bale zal moeten voetballen. Bernabeu is al geen gemakkelijk stadion en je komt terecht in een competitie met Barcelona. Ga er maar eens aan staan! Ik benijd Bale echt niet. Maar zo gaat het er nu eenmaal aan toe: als je een absolute ster wil, moet je dokken en is de druk voor die ster torenhoog."