• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Sprinters verkijken zich op Wallays in Rotterdam

  Jelle Wallays: "Fantastisch om alleen aan te komen"

  Jelle Wallays heeft het eerste luik van de World Ports Classic gewonnen. De sprintersploegen konden de Belg van Topsport Vlaanderen niet op tijd tot de orde roepen. Morgen rijdt het peloton de andere richting uit, van Rotterdam naar Antwerpen.

  Organisatorische chaos en pech beheersten de eerste etappe, die van havenstad Antwerpen naar havenstad Rotterdam liep. De kopgroep met naast Wallays ook nog de Belgen Van Melsen, Vanbilsen, de Nederlander Honig en de Amerikaan Rathe werd op een rotonde verkeerd gestuurd.

  Na een kort oponthoud waren ze weer op weg, maar toen het peloton op dezelfde plaats kwam, ging het weer fout. En deze keer werd de fout niet rechtgezet. Verwarring troef (zie video pijltjessaboteur)! Met meer dan vier minuten achterstand begon het peloton aan de laatste 40 kilometer.

  Een bonus die de koplopers geen windeieren zou leggen. Op 10 kilometer van de finish liet Wallays zijn medevluchters achter. In het peloton was de organisatie niet ideaal. Wallays hield aan de finish meer dan een halve minuut over.

  Wallays: "Ik had het geluk dat Tony Martin niet had"

  "Ik heb vaak gedacht aan de ontsnapping van Tony Martin in de Vuelta", verklaarde Jelle Wallays na zijn zege. "Het geluk dat hij niet kende, was voor mij wel weggelegd. Niemand zal erin geloofd hebben, maar ik hield toch stand tot het einde."

  "Dit is mooi voor mezelf en de ploeg. Het was een onbeschrijflijk gevoel om helemaal alleen over die brede Rotterdamse boulevards naar de finish te kunnen rijden."

  "Uiteraard gaan we de leiderstrui met hand en tand verdedigen, maar het wordt een zware opgave. De wind kan voor meer problemen zorgen dan vandaag en deze inspanningen zullen nog wel doorwegen. Maar ik zal mijn huid duur verkopen."

  Uitslag rit 1

  01. Jelle Wallays 165 km in 3u32'33"
  02. André Greipel (Dui) op 26"
  03. Alessandro Petacchi (Ita) - zelfde tijd

  04. Kenny van Hummel (Ned)
  05. Jonathan Cantwell (Aus)
  06. Gerald Ciolek (Dui)
  07. Aleksandr Porsev (Rus)
  08. Nikolas Maes
  09. Michael Van Staeyen
  10. Danilo Napolitano (Ita)
  14. Tom Van Asbroeck
  20. Pieter Vanspeybroeck
  21. James Vanlandschoot

  Stand na rit 1

  01. Jelle Wallays in 3u32'23"
  02. André Greipel (Dui) op 28"
  03. Alessandro Petacchi (Ita) - 29"

  04. Kenneth Vanbilsen - 33"
  05. Reinier Honig (Ned) - 34"
  06. Gerald Ciolek (Dui) - 35"
  07. Kenny van Hummel (Ned) - 36"
  08. Jonathan Cantwell (Aus) z.t.
  09. Aleksandr Porsev (Rus)
  10. Nikolas Maes
  11. Michael Van Staeyen
  16. Tom Van Asbroeck
  22. Pieter Vanspeybroeck
  23. James Vanlandschoot