• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Tichelt verovert brons op WK in Rio

  Van Tichelt is door het dolle heen.

  Dirk Van Tichelt heeft vier jaar na zijn vorige plak opnieuw een bronzen medaille veroverd op het WK judo. Het is de tweede Belgische medaille op dit WK, na Charline Van Snick. "Dit is de bevestiging van mijn goeie seizoen", reageert hij dolgelukkig.

  Na een moeizame opener tegen de Duitser Wandtke was Van Tichelt helemaal onder stoom geraakt. Ippon, ippon en ippon brachten hem tot in de halve finales.

  Maar daarin toonde de jonge Japanner Ono zich een klasse te sterk. Van Tichelt zat nooit in de wedstrijd en werd na een minuut met ippon geworpen.

  In de kamp om het brons gebeurde weinig. Ikibajev liep tegen straffen op en moest een wanhoopspoging nog bekopen. Van Tichelt haalde het met waza-ari.

  "Kokosnoot zal caipirinha worden"

  Dirk Van Tichelt vierde zijn bronzen medaille heel uitbundig. Hij viel zijn coach in de armen. "Het was eigenlijk mijn ex-coach, die nu topsportcoördinator is. Mijn huidige coach moest door vliegtuigticketproblemen vroeger weg."

  "Sinds mijn bronzen medaille in 2009 is het op het WK dikwijls foutgegaan. Maar nu ging het wel goed. In de halve finale werd ik wel overklast, maar ik kon me nog opladen voor de kamp om het brons."

  "Dit resultaat is eigenlijk de bevestiging van mijn goeie seizoen. Ik sta al de hele tijd relaxed te kampen. Ik ben ook minder snel onder de indruk."

  Van Tichelt had gezegd dat hij zich op het WK ging voorbereiden met een kokosnoot op het strand van Copacabana. "Maar dat zal nu een caipirinha worden. Ik blijf hier nog een tijdje langer in Brazilië, want ik ben toe aan een lange break. Mijn lichaam heeft rust nodig. Alles is een beetje kapot, ik ben geradbraakt", zegt Van Tichelt.