• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Saintfiet: "Racistisch aangepakt door Keshi"

  Saintfiet: "Onaanvaardbaar van Keshi"

  Het zit er bovenarms op tussen de Nigeriaanse bondscoach Stephen Keshi en zijn collega bij Malawi, de Belg Tom Saintfiet. De spanningen lopen hoog op in de aanloop naar hun cruciale WK-kwalificatiematch. Saintfiet vindt de speellocatie "te gevaarlijk", Keshi vindt dat "die blanke kerel beter terugkeert naar België".

  Volgende maand staat de cruciale WK-kwalificatiematch Nigeria-Malawi op het menu. Als Malawi wint, houdt het Nigeria uit de volgende ronde. Nigeria koos Calabar als speelstad en dat zinde Saintfiet niet. 

  Malawi heeft aan de FIFA gevraagd om die match ergens anders te laten plaatsvinden, omdat Calabar volgens officiële bronnen onveilig is.

  Keshi (kleine foto) reageerde hierop als door een wesp gestoken en hij richtte zijn toorn voornamelijk op onze landgenoot, "een blanke kerel die beter terug naar België zou keren. Calabar is een van de veiligste plaatsen. Saintfiet is gek".

  Saintfiet is "geshockeerd en ontgoocheld" door de uitlatingen van Keshi, die nota bene tien jaar in België speelde. "Het is duidelijk racisme. Als coach ben je een rolmodel. We mogen elkaar niet afrekenen op ras of religie."

  "Keshi is een goeie coach en heeft al veel bereikt, maar het was onaanvaardbaar wat hij zei. De Malawische bond zal dan ook een klacht indienen tegen hem."

  Volgens sommigen is Saintfiet bitter omdat hij technisch directeur had moeten worden in Nigeria, maar die beslissing werd teruggedraaid. "Er zijn geen revanchegevoelens. Ik heb er nog veel vrienden", zegt Saintfiet.