• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Deco: "Mijn lichaam zegt stop"

  Deco (35) hangt zijn schoenen aan de haak bij Fluminense.

  Anderson Luis de Souza, kortweg Deco, stopt enkele dagen voor zijn 36e verjaardag met voetbal. "Ik wou dat ik mijn contract bij Fluminense nog kon uitdienen, maar mijn lichaam zegt nee", zegt de Portugese Braziliaan.

  Deco werd geboren in Brazilië, maar brak door in Portugal. Met Porto won hij onder José Mourinho de Europa League (2003) én de Champions League (2004).

  Deco liet zich naturaliseren tot Portugees en zou met zijn nieuwe vaderland aan twee WK's en twee EK's deelnemen. De grootste teleurstelling was de verloren finale van Euro 2004 in Portugal. Griekenland won toen met 1-0. Na het WK 2010 stopte hij voor zijn land.

  Na Porto (1999-2004) ging de kleine nummer 10 naar Barcelona (2004-2008), waarmee hij in 2006 ook de Champions League won. Zijn laatste twee seizoenen in Europa kwam Deco voor Chelsea uit.

  Daarna ging hij in zijn geboorteland aan de slag bij Fluminense, dat hij de titel bezorgde in 2010 en 2012. In zijn laatste seizoen kampte Deco met verschillende blessures.

  Voorwerp van dopingonderzoek

  Pikant detail: eerder dit jaar testte Deco positief op furosemide, dat doping kan maskeren. Een sportrechtbank in Rio oordeelde echter dat hij het middel niet bewust nam. Hij moest 30 dagen langs de kant toekijken. De zaak loopt wel nog steeds voor het Braziliaanse hooggerechtshof.