• home
 • video
 • pas verschenen

  België grijpt naast bronzen medaille

  België wordt vierde op het EK in Boom na een knap toernooi.

  De Belgische hockeyvrouwen hebben de strijd om het EK-brons met 1-3 verloren van Nederland, dat verrassend de finale miste. "We moeten hard blijven werken", reageerde bondscoach Pascal Kina.

  De Red Panthers waren minstens de evenknie van Nederland, maar kregen in de eerste helft 2 goals om de oren, eentje na een knappe strafcorner. Een Belgische doelpunt van Boon ertussenin werd nog afgekeurd.

  Na de rust bleven de Belgen aandringen en dat leverde een knappe goal van De Vos op. Maar de verdiende gelijkmaker bleef uit. Een ideale kans op strafcorner werd verprutst.

  Toen België risico nam en met Stephanie De Groof een 'vliegende' keeper inbracht, strafte Oranje dat af en werd het 1-3.

  Kina: "Het had anders kunnen lopen"

  Bondscoach Pascal Kina zat achteraf met gemengde gevoelens. "Tegen Duitsland (halve finale) en Nederland (kleine finale) hebben we getoond dat we resultaten kunnen halen."

  "De eerste Nederlandse goal kwam er na een bizarre beslissing, maar onze gelijkmaker leek me wel terecht afgekeurd. Sommige zaken kun je controleren en dat hebben we gedaan. Andere zaken zaten wat tegen. Het had anders kunnen lopen."

  "De meisjes hebben getoond dat ze er stonden. Deze groep is zeer sterk geëvolueerd. Ze hebben een ongelofelijke mentale kracht getoond. Dat probeer ik hen bij te brengen: je moet wedstrijden spelen om te winnen, niet om er gewoon bij te zijn."

  "Dit is het begin van een verhaal. Fysiek en technisch kunnen we nog beter. We moeten hard blijven werken."

  • Louise Versavel (speelster België): "We waren sterk begonnen. De 1-0 viel snel en nadien hadden we pech. In de 2e helft kwamen we goed terug, maar de gelijkmaker wou er helaas niet in. We spelen een zeer goed toernooi en een medaille zou niet onverdiend geweest zijn", zei een geëmotioneerde Versavel. "De voorbije twee jaren zijn we sterk geëvolueerd. We staan er en we kunnen het de grote ploegen moeilijk maken. De mannen morgen? Die winnen, zeker weten."
  • Max Caldas (bondscoach Nederland): "Of ik tevreden ben? We kwamen voor goud en het is een ontgoocheling dat we daar niet in slaagden. Maar vandaag ging het wel goed. Ik las dat er ruzie binnen mijn team was, maar dat is lachwekkend. Er is nog niets spectaculairs gebeurd. Ik wil nog even België bedanken omdat het een toptoernooi op poten heeft gezet, dat maakten we in jaren niet mee."