• home
 • video
 • pas verschenen

  Het rotjaar van Tom Boonen: een overzicht

  Boonen kwam in 2013 enkele keren zwaar ten val, zoals hier in de Ronde.

  Tom Boonen maakte gisteren bekend dat hij een punt achter zijn seizoen zet. Voor Boonen was 2013 een jaar vol pech. Het begon met een spoedoperatie voor de Ronde van Qatar en eindigde met een vervelende zitvlakblessure. Een overzicht.

  Zondag 20 januari: spoedoperatie aan de elleboog

  Boonen loopt een infectie op aan een schijnbaar onschuldig wondje dat hij opliep bij een val op training met de mountainbike.

  Een spoedingreep blijkt noodzakelijk en Boonen moet een aantal dagen in het ziekenhuis verblijven ter observatie.

  Na die operatie gaat Boonen op zoek naar de goede vorm. De onzekerheid blijft hem echter achtervolgen. Dat zal met name blijken uit zijn opgave in Milaan-Sanremo.

  Zondag 17 maart: opgave in Milaan-Sanremo

  Het peloton wordt in Milaan-Sanremo geteisterd door erbarmelijk winterweer. Na iets meer dan 100 kilometer wordt de Primavera geneutraliseerd, omdat de Turchino door de sneeuw niet bereikbaar was.

  De verkleumde renners stappen op de bus om na Le Manie de koers te hervatten. Boonen heeft er dan al zijn buik van vol. Boonen geeft op "uit voorzorg".

  "Want dit is geen Milaan-Sanremo meer", zegt de toenmalige Belgische kampioen geïrriteerd.

  Zondag 24 maart: val in Gent-Wevelgem

  Ook in Gent-Wevelgem blijft de pech Boonen achtervolgen. Op 66 kilometer van het einde botst Boonen tegen een verhoogd fietspad. Hij loopt daarbij kneuzingen op aan de zijkant van zijn knie en zijn heup.

  Om alsnog aan de nodige wedstrijdkilometers te komen, gaat hij van start in de Driedaagse De Panne, die normaal niet op zijn programma staat.

  Zondag 31 maart: val en opgave in de Ronde van Vlaanderen

  Boonen rijdt na 20 kilometer in de Ronde van Vlaanderen op een paaltje en blijft kermend in de graskant liggen. Hij stapt even later uit de koers met kneuzingen aan zijn linkerheup en -elleboog.

  Boonen mag na een korte behandeling het ziekenhuis verlaten en stapt met een omzwachtelde rechterknie wat ongemakkelijk in de auto van zijn vader, die hem naar huis voert.

  Een week later moet Boonen ook passen voor Parijs-Roubaix, die hij al vier keer kon winnen.

  Zitvlakblessure maakt einde aan seizoen

  Ook het najaar van Boonen gaat volledig de mist in. Boonen krijgt eind juli last van een vervelende zitvlakblessure. Hij moet passen voor de Ronde van Denemarken, maar kondigt aan zijn rentree te maken in de Eneco Tour.

  Maar de zitvlakblessure is hardnekkiger dan gedacht. Boonen en zijn entourage beslissen dan maar een einde te maken aan een seizoen vol pech, zodat zijn blessure volledig kan genezen.

  "Door een gelijkaardige blessure eind 2011 bereidde ik 2012 ook anders voor en dat werd een topjaar", verduidelijkt Boonen. "Nu hoop ik in 2014 er net als toen meteen te staan. Deze rustperiode zal me inspireren om volgend jaar gemotiveerd te koersen en belangrijk te zijn."