• home
 • video
 • pas verschenen

  De Vuelta: 5 om in het oog te houden volgens Michel Wuyts

  De 68e Ronde van Spanje belooft er een te worden om je vingers bij af te likken. "Het wordt een aangename Vuelta", voorspelt wielercommentator Michel Wuyts. "Want er is niet één gedoodverfde winnaar, wel 5 à 6 evenwaardige favorieten."

  Voor ik aan mijn top vijf begin, zou ik het parcours willen bespreken, dat op het eerste gezicht afschrikt met elf aankomsten bergop. Maar als je dat wat van naderbij bekijkt, valt het nog wel mee. Het is vaak heuvelachtig met een spectaculair einde.

  De Angliru op de voorlaatste dag is een mes dat aan twee kanten snijdt. Het is de taaiste brok van de hele Vuelta, maar het kan ook de pret bederven voor de ritten daarvoor, omdat iedereen met dat spookbeeld van de Angliru in zijn achterhoofd zit. De verschillen lopen er ook zelden hoog op, omdat het zo steil is dat je er niet snel op kunt rijden. Iedereen wordt er met zijn zwakheden geconfronteerd.

  1 en 2. Sergio Henao en Rigoberto Uran

  Sky kiest voor Henao in plaats van Uran als kopman. Het is logisch dat Uran als knecht wordt gebruikt, want hij verlaat het pand en rijdt volgend jaar voor Omega Pharma-Quick Step.

  In de Giro waren de rollen omgedraaid en werkte Henao voor Uran. Henao hebben we weinig gezien sinds de Giro, dus ik ga ervan uit dat hij zich op Colombiaanse wijze heeft voorbereid. De explosieve aankomsten zijn wel in het voordeel van Uran, die in de eerste week veel boni's kan sprokkelen. Zal de pikorde na de eerste week nog wel dezelfde zijn?

  Ik schuif met Betancur nog een derde Colombiaan naar voren. Hij werd al vijfde in de Giro en is een zeer aantrekkelijke figuur. Een spectaculaire renner, die een parcours op zijn maat krijgt. Op die korte vinnige aankomsten zullen we veel onderonsjes mogen verwachten met Valverde en Rodriguez.

  3. Vincenzo Nibali

  Als zijn vorm is zoals in de Giro, zet ik Nibali helemaal bovenaan, want dan wint hij met de vingers in de neus. Maar na de Giro heeft hij er met de pet naar gegooid en in Polen is hij met een monumentale achterstand herbegonnen.

  Ik vraag me af of Nibali in de eerste week niet een paar keer een oplawaai zal krijgen. Na die week zal hij moeten beslissen of hij voluit voor het eindklassement van de Vuelta gaat of zich spaart voor het WK in Firenze, waar hij als favoriet móet starten.

  4. Alejandro Valverde

  Alejandro Valverde heeft zo veel métier dat ik ervan uitga dat hij weer op het podium zal staan. Vorig jaar is gebleken dat hij de combinatie Tour-Vuelta aankan.

  5. Joaquim Rodriguez

  Deze Vuelta, met heel wat vinnige aankomsten bergop, is gesneden brood voor iemand als Rodriguez. Excuses voor deze term. Hij is het meest explosieve type van allemaal. Enkel Philippe Gilbert kan de beste Rodriguez op dit soort aankomsten bedreigen, maar Gilbert haalt dat niveau niet.

  Zonder ongelukken wint Rodriguez een drietal ritten. Hij is wel diep gegaan om het podium te halen in de Tour. Hij is nu al in elke grote ronde op het podium geëindigd, maar nog geen enkele keer kon hij winnen.

  En de Belgen?

  Ik zag de laatste weken vooruitgang bij Gilbert, maar nu heeft hij plots weer die knieproblemen. We mogen niet te veel van hem verwachten in de eerste week. Ik hoop dat hij het niveau haalt dat goed genoeg is voor een WK-selectie. Hij heeft een goeie Vuelta nodig om de topvorm te pakken te krijgen. Als dat niet lukt, moet er nagedacht worden over een alternatieve WK-selectie, met een tweede kopman naast Gilbert.

  De grootste hoop op een Belgische ritzege in deze Vuelta ligt zonder twijfel bij Gianni Meersman. Hij heeft in dit magere Belgenjaar het meeste gewonnen. Meersman zal een paar keer meedoen in de aankomsten die lichtjes bergop gaan.