• home
 • video
 • pas verschenen

  De Clercq: "Geen idee hoe mijn conditie is"

  Bart De Clercq rijdt voor het eerst twee grote rondes na elkaar.

  Bart De Clercq begint zaterdag in Spanje voor het eerst als kopman van Lotto-Belisol aan een grote ronde. De ploeg hoopt met hem in de top 15 van het klassement te eindigen. "Al weet ik niet waar ik sta na de Tour en zou ik persoonlijk liever gaan voor een ritzege."

  De Clercq won twee jaar geleden in de Giro al een etappe, maar maakte bij het grote publiek dit jaar pas naam met een uitstekende prestatie in de Ronde van Frankrijk. Na de Tour reed hij nog maar één wedstrijd, het BK tijdrijden.

  "Ik heb dan ook geen flauw idee waar ik conditioneel sta", zegt De Clercq in Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. "Ik denk dat ik de Tour goed verteerd heb, maar het kan best zijn dat ik maar op 90 procent van mijn kunnen ben."

  "Het is ook de eerste keer dat ik twee grote rondes na elkaar rijd. Ik moet afwachten hoe mijn lichaam daarop reageert en hoe ik uit de Tour ben gekomen."

  "Wie een goed klassement wil rijden, moet elke dag 100 procent zijn. Het zou makkelijker zijn als ik, zoals in de Tour, af en toe mijn ritje mag uitkiezen. Eerlijk, ik verkies ritwinst ook boven een goed klassement. Als ik zie dat een goed klassement niet lukt, wil ik mijn ambities bijstellen."

  De Clercq, die maandag 27 wordt, zal snel weten waar hij staat. "Ik vermoed dat de eerste aankomst bergop, al meteen in de eerste rit in lijn, voor iedereen spannend zal zijn. Gelukkig heb ik na een lange rustperiode niet veel wedstrijden nodig om in mijn ritme te komen."

  De Vuelta begint zaterdag met een ploegentijdrit.