• home
 • video
 • pas verschenen

  Chavanel: "IAM is de beste keuze voor mij"

  Sylvain Chavanel is aan zijn laatste maanden bezig bij OPQS.

  Dat Sylvain Chavanel Omega Pharma-Quick Step verlaat is geen verrassing, want zijn vertrek hing al een tijdje in de lucht. De Fransman verhuist naar IAM. "De beste keuze", vertelt Chavanel in L'Equipe.

  "Tijdens de voorbije Tour is me duidelijk geworden dat ik misschien beter kon vertrekken. De ploeg draaide rond Mark Cavendish en daardoor kreeg ik nauwelijks vrijheid. Ik vond het niet erg om voor hem te werken, maar ik vind het nog te vroeg om mijn persoonlijke ambities opzij te schuiven", zegt Chavanel.

  "Toen Patrick Lefevere me op de tweede rustdag kwam vertellen dat ik nog even geduld moest hebben, begreep ik dat ik mijn lot zelf in handen moest nemen. Tijdens de Eneco Tour zei Lefevere dat er voor mij geen budget meer was. Op dat moment had ik al beslist om OPQS te verlaten."

  "Naast IAM waren nog enkele ploegen geïnteresseerd. In een terugkeer naar Cofidis had ik geen zin. En AG2R bood me een contract voor drie seizoenen. Aanlokkelijk op mijn leeftijd, maar ze lieten me te lang wachten."

  "Uiteindelijk was het een strijd tussen Movistar en IAM. De Spanjaarden wilden me er heel graag bij, maar haast niemand spreekt er Frans. Op je 34e nog in een nieuwe omgeving komen en een nieuwe taal moeten leren, dat is te moeilijk."

  En dus viel de keuze op IAM. "Ze hebben indruk op me gemaakt. Ze kwamen me zelfs opzoeken met een privévliegtuig om met me te praten. Het was een verrijkend gesprek. Mijn keuze was snel gemaakt. Dit is het beste voor mij."

  "Bij IAM word ik kopman in de Belgische klassiekers. Dat blijven mijn droomkoersen. Aan de zijde van Tom Boonen heb ik veel ervaring opgedaan. Nu wil ik zelf een beschermde rol in die wedstrijden."

  IAM: "In 2014 zullen we een pak sterker zijn"

  IAM blijft stevig timmeren aan zijn ploeg voor volgend seizoen. Naast Sylvain Chavanel trekken ook Jérôme Pineau, Mathias Frank, Roger Kluge en Vicente Reynes naar het Zwitserse team.

  "In 2014 zullen we nog een pak sterker voor de dag komen", zegt teameigenaar Michel Thétaz. "Ik was verrast over het grote aantal renners dat naar onze ploeg wilde komen. Dat liet ons toe selectief te zijn."

  Drie renners zullen IAM verlaten: Rémi Cusin, Aleksandr Pljoesjin en onze landgenoot Kevyn Ista.