• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanderbiest: "Ik ben af en toe een tornado"

  Na de nederlaag op Cercle staat Oostende laatste met 1 op 12.

  Het grote publiek heeft de voorbije weken kunnen kennismaken met Fred Vanderbiest. De trainer van Oostende heeft in zijn harde stijl voor niemand medelijden. "Soms moet ik de grove borstel gebruiken, want om het behoud te verzekeren, moet iedereen 100% gefocust blijven", zegt hij.

  Oostende ging zaterdag met 2-0 onderuit op het veld van Cercle Brugge. Coach Vanderbiest nam zijn verdediging achteraf stevig op de korrel en schreeuwde om drie versterkingen. "Wie nu nog in de fout gaat bij stilstaande fases, vliegt eruit. Ze zijn liever bezig met hun haar goed te leggen dan met voetbal", klonk het.

  Enkele dagen later blijft Vanderbiest gewoon bij zijn uitspraken. "Natuurlijk is dat wat strategisch bedoeld", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

  "De spelers weten dat ik een bloedhekel heb aan randactiviteiten. Als bepaalde fouten waarop ik wijs zich blijven herhalen, moet ik eens de grove borstel gebruiken. Om het behoud te verzekeren, moet iedereen 100% gefocust blijven. Als twee à drie spelers hun taken niet uitvoeren, hebben we een probleem."

  "Maar mijn groep kan dat plaatsen. Ze weten dat ik af en toe een tornado ben. Ik heb nog onder Boskamp en Van Wijk getraind. Die raasden ook. Ik doe me niet anders voor dan ik ben. Ik sta nu in eerste, dus waarom zou ik me niet mogen profileren?"

  Komt Mpenza naar het Albertpark?

  De clubleiding maakt intussen werk van de gevraagde versterking. De Zimbabwaanse spits Nyasha Mushekwi, die al vijf weken meetraint, zette zijn handtekening. Ook over de vrije Wesley Sonck en Emile Mpenza, allebei 35 jaar, is sprake.

  Vanderbiest: "Ik heb nog samen met Emile bij de nationale jeugd gevoetbald en heb wat contact met zijn broer Mbo. Hij wil zich nog eens in de kijker spelen om zijn carrière mooi af te sluiten. Het is wel de vraag hoe fit hij nog is."