• home
  • video
  • pas verschenen

    Belgische hockeyvrouwen halen halve finales

    Anouk Raes breekt de ban voor België.

    De Belgische vrouwen hebben voor het eerst in de geschiedenis de halve finales van een EK bereikt. Concurrent Ierland spartelde lang tegen in de laatste groepsmatch, maar de Belgen wonnen uiteindelijk met 3-0.

    België en Ierland mochten onder elkaar uitmaken wie in de halve finales Duitsland zou treffen en openden voorzichtig.

    Na die stroeve start namen de Panthers het voortouw. Op een strafcorner brak Raes het stugge Ierse verweer een eerste keer met een droge knal.

    In de tweede helft bleef het lang spannend, zeker toen Ierland een strafbal kreeg na een overtreding van Aisling D'Hooghe. De Belgische doelvrouw stopte vervolgens wel de Ierse penalty.

    De goal viel aan de overkant, waar Anne-Sophie De Scheemaekere scoorde met een afgeweken strafcorner. Toen brokkelde het Ierse verzet af en Coppey kon in de rebound na een strafcorner de 3-0-eindstand vastleggen.

    Kina: "Finale is niet onmogelijk"

    De Red Panthers hebben met de halve finales hun vooropgestelde doel gehaald, maar dat wil niet zeggen dat ze op hun lauweren gaan rusten.

    "Er is een winnaarscultuur gekweekt. Duitsland is niet onmogelijk", zegt bondscoach Kina."We halen voor het eerst de halve finales en dat zorgt voor een supergevoel."

    "Tegen Ierland speelden we een heel goeie match, vooral op mentaal vlak. Het was een harde strijd, maar we hebben geduldig gewacht tot we een oplossing vonden. We hadden wel geluk dat het niet 1-1 werd met die strafbal. Maar al bij al is onze overwinning verdiend."

    Coppey: "Een klein feestje"

    Erica Coppey, die de 3-0 vastlegde, vindt ook dat België geduldig bleef: "En we hebben moeten vechten om ons doel te bereiken. Maar het is fantastisch dat het gelukt is."

    "Behalve die strafbal hebben we weinig kansen weggegeven. Nu willen we meer. In de halve finales kan alles. We zullen nu al een héél klein feestje bouwen, maar daarna richten we ons op Duitsland."