• home
 • video
 • pas verschenen

  Red Lions voorbij Tsjechië naar zes op zes

  De Red Lions hebben ook hun tweede wedstrijd op het EK hockey gewonnen. Met een 4-0-overwinning tegen Tsjechië leiden de Belgen met 6 op 6 in hun groep. Met een gelijkspel en zelfs een kleine nederlaag tegen Spanje halen de Lions de halve finales.

  De Tsjechen kwamen niet in het stuk voor en moesten het aanvallende spel van de Red Lions ondergaan. De Belgische druk leverde al vroeg in de eerste helft een doelpunt op. Dohmen verschalkte de Tsjechische goalie met een bal in de verste hoek.

  Ook na de 1-0 zagen de fans in Boom eenrichtingshockey, maar de doelman van de Tsjechen stond niet onaardig te keepen. Met een prima reflex hield hij Dohmen van een tweede treffer, in de rebound mikte Dockier nipt naast.

  Halfweg de eerste helft versierden de Lions een eerste strafcorner. Die werd niet omgezet door Dekeyser, maar bij de tweede penaltycorner was het wel raak. Boon joeg de bal staalhard in de bovenhoek. Enkele minuten voor de rust strandde de 3-0 van de Belgen op de paal, na een strafcorner van Luypaert.

  Om een goede uitgangspositie te verwerven voor de laatste groepswedstrijd, tegen Spanje, moesten de Lions de score eigenlijk nog opkrikken. Maar ze speelden iets slordiger en minder scherp dan tegen Duitsland en kansen van Boon en Luypaert (op stafcorner) gingen er niet in.

  Net voor het slotkwartier werd de score op een minuut tijd plots verdubbeld. Een voorzet van Reckinger ging via een Tsjechische stick binnen en een fractie later ramde Charlier na een snelle tegenaanval onhoudbaar de 4-0 binnen.

  De Lions hadden de smaak nu helemaal te pakken en gingen verwoed op zoek naar nog meer goals. Ze tikten de bal lustig rond en de Tsjechen stonden er als zoutpilaren naar te kijken. Een goeie doelman en het doelhout behoedden Tsjechië voor een zwaardere nederlaag.

  Bondscoach: "Nog leren om zelf het spel te maken"

  Hoe is dat voor België, zo'n opponent die voor zijn doel gaat liggen? "Moeilijk, wij zijn dat soort wedstrijden niet gewend", zegt bondscoach Marc Lammers. "Dat moeten we nog leren."

  "Als je beter wordt, kom je tegenstanders tegen die bang voor je zijn en terugzakken. In de toekomst zullen we meer moeten trainen op dat soort tegenstanders en meer rendement moeten halen uit de kansen die we krijgen."

  "Dat we minder scherp waren dan tegen Duitsland, dat klopt. We zijn heel goed tegen sterke tegenstanders, maar als we zelf het spel moeten maken, dat moeten we nog leren."

  "4-0 is wel een goeie uitslag en we gaan ook tegen Spanje voor de winst. Al is het goed om te weten dat je met een draw en zelfs een kleine nederlaag ook door bent."

  "Spanje is technisch heel goed en dus verwacht ik een lastige eerste helft. Maar wij zijn fysiek sterker en moeten het in de tweede helft met onze fitheid kunnen afmaken."

  Briels: "Moeten scherper zijn in de afwerking"

  Speler Thomas Briels geeft net als zijn bondscoach toe dat de Lions iets minder scherp waren dan tegen Duitsland. "We waren wel geconcentreerd hoor, maar de ambiance was toch wat anders. Tegen Duitsland zat het hier stampvol."

  "Dit was wel een wedstrijd eenrichtingshockey. We hielden de bal goed bij, hadden geduld en wachtten op de kansen. En er zijn veel kansen geweest. Alleen hadden we scherper moeten zijn in de afwerking."

  "Met deze zege zitten we op schema en nu volgt een mooie wedstrijd tegen Spanje. Die zullen heel gemotiveerd zijn, want we hebben hen in de laatste confrontaties regelmatig verslagen."