• home
 • video
 • pas verschenen

  "We hebben zulke goeie zangeressen in de ploeg"

  De vrouwen maken zich klaar om te zingen.

  De Belgische spelers en speelsters zingen het volkslied voor hun wedstrijden op het EK hockey in Boom vol overtuiging a capella mee. Afwisselend in de twee landstalen. "Kippenvel", zeggen ze zelf.

  Het was een grote verrassing toen de Belgische vrouwen zaterdagmiddag voor hun eerste wedstrijd het volkslied zonder begeleidende muziek ten berde brachten. Het stadion in Boom werd muisstil en bedankte de spelers na de Brabançonne met een staande ovatie.

  De Belgische mannen lieten zich niet kennen en herhaalden het kunstje 's avonds voor hun wedstrijd tegen Duitsland.

  Dat het niet bij één wedstrijd blijft, werd zondagavond duidelijk toen de vrouwen opnieuw a capella zongen. Zo werpen de vijf repetitiesessies duidelijk hun vruchten af.

  "We hebben zulke goeie zangeressen in de ploeg dat we dit doen", zegt Stephanie De Groof.

  "Neen, niet waar, hoor (lacht). We wisten gewoon dat er veel volk zou opdagen en we wilden de toeschouwers op die manier aansporen om ons de hele wedstrijd te steunen."

  "Ik weet niet wie op dit idee gekomen is, maar het was gewoon super. Een echt kippenvelmoment was het."

  Hockeybond: "De spelers wilden iets speciaals doen"

  In Het Nieuwsblad geeft Denis Van Damme van de hockeybond toelichting bij de geslaagde optredens. "Doorgaans gebruiken we muziek op band. Maar aangezien het EK in eigen land plaatsvindt, wilden de vrouwen iets speciaals doen. Toen de mannen lucht kregen van dat initiatief, vonden ze dat ze niet achter konden blijven. Het is dus niet zo dat de stunt ingegeven werd door de komst van de koning."

  "De voordelen? Door samen te zingen, met of zonder muziek, voelen de spelers zich met elkaar verbonden. Het is deel van hun voorbereiding en teambuilding. Het geeft hen adrenaline. De bond is vorig jaar gesplitst in een Vlaamse en Waalse vleugel, omdat we moesten. Maar op het veld blijven we één. Franstalig of Nederlandstalig: de spelers van de nationale ploeg strijden samen", zegt Van Damme.