• home
 • video
 • pas verschenen

  Tyson Gay levert positieve dopingplas af

  Tyson Gay heeft een positieve dopingplas afgeleverd.

  Tyson Gay, met 9"75 dit seizoen de snelste man ter wereld op de 100 meter, is tegen de dopinglamp gelopen. De Amerikaan testte positief bij een controle buiten competitie in mei. Gay ziet af van deelname aan het WK, volgende maand in Moskou.

  Tyson Gay, in het verleden vaak afgeremd door blessures, verkeerde dit seizoen in bloedvorm. Hij won de Amerikaanse kampioenschappen op de 100 en de 200 meter. Op de Amerikaanse trials liep hij met 9"75 de snelste tijd van het jaar op de 100 meter.

  De 30-jarige Gay leek dus opnieuw een te duchten concurrent te worden voor Usain Bolt op het WK in Moskou volgende maand, maar daar zal de Amerikaan niet in actie komen. Bij een controle buiten competitie in mei heeft hij een positieve dopingplas afgeleverd.

  Over welke verboden substantie het gaat, is niet bekend, maar Gay lijkt zich al neer te leggen bij de feiten. "Ik heb geen sabotage-verhaal. Ik ben in de steek gelaten door iemand die ik vertrouwde", zegt de ontgoochelde Amerikaan.

  Ivan Sonck: "Ik schrik nergens meer van"

  Ex-sportjournalist en atletiekkenner Ivan Sonck windt er geen doekjes om: "Dit is weer een zware klap voor de sport", zegt hij aan Sporza. "Maar ik schrik nergens meer van."

  "In de atletiek wordt net zoveel gebruikt als in andere sporten. Dat is zo klaar als pompwater en ik heb dat nooit ontkend. Onlangs testte ook Veronica Campbell-Brown positief."

  "De Internationale Atletiekfederatie doet haar best, maar het is niet makkelijk. Ga maar eens controleren in Rusland of China. Voor het WK is dit spijtig: het duel Gay-Bolt op de 100 meter had het hoogtepunt moeten worden."